Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини

Борисов: Посещението на папата е реклама за България

Приключи визитата на папа Франциск в България. Тази сутрин главата на Римокатолическата църква замина за Скопие, където продължава апостолическото му пътуване. На летището той беше изпратен от министър-председателят Бойко Борисов.

„В лицето на папа Франциск България има голям приятел“, заяви премиерът и добави:

„Това е мирът. Последните му думи бяха – „Продължавайте да правите мостове, магистрали на Балканите, защото това е изключително важно“.

Борисов отново коментира и призива на папа Франциск към властите да са отворени към бежанците:

„Нашата история е такава, че така сме бягали и ние, така са ни приютявали преди векове и нас. Ние сме против тези, които нощно време през границата, нарушавайки закона, искат да стигнат някъде, където не ги желаят“.

Запитан как ще коментира това, че Българската православна църква не участва в молитвено служение с папа Франциск в заключителното му мероприятие „Молитва за мир“, премиерът каза, че в работите на църквата не се меси.

Бойко Борисов благодари на всички служби, участвали в организацията на посещението. Той се извини на хората, които не харесват папата, и на тези, на които мерките за сигурност са причинили неудобство.

В рамките на визитата си в Северна Македония Светият отец ще проведе срещи с президента, с министър-председателя, с представители на гражданското общество и с дипломатическия корпус.

Папа Франциск ще посети къщата-музей „Майка Тереза“ в присъствието на религиозните лидери, след което ще оглави Света литургия в Скопие.

У нас посещението на главата на Римокатолическата църква завърши вчера с молитва за световен мир, която папата отправи от центъра на София заедно с представители на основните вероизповедания в България:

„Нека мирът се разпространи по цялата земя и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната. Нека всички да съдействат за осъществяването на този стремеж – представителите на религиите, на политиката, на културата“.

И в Македония визитата на папата е под мотото „Мир на Земята“. Ватикана определи тази визита като „поклонничество под знака на вярата, единението и мира“.

Очаква се късно тази вечер главата на Римокатолическата църква да се завърне обратно във Ватикана.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *