Фандъкова: Паветата на площад “Александър Невски” остават

Споделете лесно и бързо тази публикация

Паветата на площад “Александър Невски” остават и това не е новина, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която коментира в сутрешния блок на БНТ ремонтите в столицата. Решението е още от 2017 г. преди започване на реконструкцията и беше отразено във всички проекти. Медийните публикации, отразени мълниеносно и коментирани от партийните централи, няма как да не са я накарали да си помисли,че тече кампания.

Кметът на София отбеляза, че реконструкцията на централната градска част предизвиква затруднения и неудобства. Това са огромни обекти, обществеността ги следи внимателно, но много често става дума за спекулации, за манипулации. За съжаление, след това ни се налага да опровергаваме нещо, което е факт.

Фандъкова беше категорична, че винаги е застъпвала позицията – в историческия център на града трябва да има минимални намеси и то само по необходимост, за да се запази духът на Стара София. Паважът на площад “Св. Александър Невски” е запазен, осветителните тела са подменени с максимално близки до тези, които са в Стара София. Постарахме се да запазим максимално вида, подчерта кметът на столицата. И поясни, че ще бъдат ремонтирани само участъци от настилката, които са в лошо състояние, както и тротоарите. Възлага се и промяна в проекта, която е свързана с нивата на тротоарите, за да ги запазят. Първоначалната идея е била да бъде равно нивото и на настилките, и на тротоарите. Остава решението за пешеходна зона по ул. “Оборище” от “Раковска” до храм паметника “Св. Александър Невски”. Срокът за работа на площад “Александър Невски” е 365 дни, с 55 дни допълнително заради метеорологични проблеми. Компанията, която извършва проекта, трябва да е наясно, че за забавяне и некачествена работа са предвидени много сериозни санкции.

Кметът подчерта, че предстои още много работа, не са отстранени все още проблемите в градинката при пред университета и при “Кристал”, но оградите са премахнати, за да могат гражданите да преминават.

На въпрос за цените на пейките и кошчетата на площад “Славейков” и площад “Гарибалди”, Йорданка Фандъкова поясни, че няма пейки на цена 10 000 лв. Класическите пейки и във втора, и в четвърта зона са между 850 и 1290 лв. Има 12 архитектурни композиции в зона 2 – те могат да бъдат видени от хората на площад “Гарибалди”. Там има 5 композиции в различни комбинации с места за сядане.

Кметът на София поясни, че стойността на един такъв елемент е между 1 460 и 2 166 лв. Цялата композиция струва около 8 500 лв. Предстои монтажът и на площад “Славейков”. Компанията, която доставя тези елементи, е лидер в производството на такива материали, това са потвърдили и редица архитекти. Искам да знаят хората, че ние плащаме само за това, което е реално направено, което реално е монтирано, заяви Йорданка Фандъкова.

Има 10 големи обекта в София, където ще се проведат мащабни ремонти това лято. Два от тях столичният кмет определи като стратегически – продължаването на работата по вътрешния ринг на града и изграждане на канализационен колектор. Очаква се и продължаването на Южната дъга на Околовръстния път, както и ремонт на бул. „Президент Линкълн” в Овча купел, наред с други.

Продължава обновяването на столичния градски транспорт, като засега вредните емисии, излъчвани от негови превозни средства, са намалени с 2,5 пъти, заяви Йорданка Фандъкова. Следващата седмица предстои да бъдат пуснати в експлоатация първите 20 от общо 60 съчленени автобуса на природен газ по линия 11.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *