21.07.2024

Разузнаването на Германия предупреди за атаки на ИДИЛ в Европа

Германското външно разузнаване предупреди, че терористичната организация „Ислямска държава“ може да организира атентати в Европа, съобщи Дойче веле.

За пръв път директорът на Федералната служба за защита на конституцията (BfV) Томас Ханделванг беше домакин на годишния симпозиум на службата за външно разузнаване в Берлин.

Ханделванг предупреди, че никой не трябва да се заблуждава от военния разгром на „Ислямска държава“ в Сирия. Организацията продължава да действа, като пример са атентатите в Шри Ланка, където загинаха стотици.

„Продължава разпространението на пропаганда от привържениците на „Ислямска държава“ и тази пропаганда призовава за атаки срещу цели на Запад“, каза директорът на BfV.

На срещата на разузнавачите беше засегната и темата за крайнодесния и крайнолевия екстремизъм.

„Крайнодесните се възползват от определени проблеми, за да се доближат до граждани, които не са техни привърженици и да отровят атмосферата с пропаганда и дезинформация“, заяви Ханделванг.

Ксенофобските протести в Кемниц след смъртта на германец са типичен пример, смята шефът на BfV. Заподозрените бяха иракчанин и сириец, а протестите продължиха с дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *