Тайван узакони гей браковете

Споделете лесно и бързо тази публикация

Тайван узакони гей браковете, превръщайки се в първата азиатска страна, която предприема тази стъпка. През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.

Стотици поддръжници на еднополовите бракове се събраха под проливния дъжд около сградата на парламента в тайванската столица Тайпе, докато депутатите обсъждаха три различни законопроекта. В крайна сметка народните представители приеха най-либералния. Той дава на гей двойките всички права, свързани с данъчно облагане, застраховане и попечителство над деца.
След гласуването президентът на Тайван Цай Инуън написа в Туитър: „Направихме голяма крачка към истинска равнопоставеност, направихме Тайван по-добра държава.”

Първото по рода си в Азия законодателство влиза в сила на 24 май.

През 2017 година Конституционният съд на страната постанови, че основният закон позволява брачен съюз на еднополови двойки и даде на парламента две години срок да извърши необходимите промени.
Общественото движение, насочено към приемането на връзките между гейове и лесбийки в Тайван започна през 90-те години, когато лидерите на управляващата в момента
Демократична прогресивна партия подкрепиха каузата, за да помогнат на страната да се отличи като самоуправляваща се демокрация с жизнено гражданско общество.

Въпреки че на острова има многобройна гей общност, а годишният й парад е най-големият в Азия, тайванското общество е разделено по въпроса за правата на еднополовите двойки.

На спорен референдум през ноември миналата година 67 процента гласуваха против гей браковете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *