Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Свят

Ирландия и Чехия избират евродепутати

Изборите за Европейски парламент продължават втори ден. След вчерашните гласувания във Великобритания и Холандия, днес гражданите на Ирландия и Чехия ще изберат евродепутати.

В Чехия гласуването ще продължи два дни – 24 и 25 май.

Гражданите на Ирландия, където подкрепата за ЕС се увеличи заради Брекзит, започнаха да гласуват тази сутрин, преброяването ще започне в събота. Освен за евродепутати, ирландците ще гласуват на референдум дали да бъдат внесени промени в конституцията по въпроса за развода и на местни избори.

Основните партии в Ирландия предимно водиха кампания за затвърждаване на мястото на страната в европейския проект.

Две от 13-те места за Ирландия в Европейския парламент не са сигурни заради отлагането на Брекзит. Ирландия получава две от 27-те места за Великобритания, които ще бъдат разпределени сред 14 страни членки, когато Обединеното кралство напусне ЕС. Великобритания участва на изборите и ще изпрати свои депутати на първото заседание на парламента на 2 юли. В резултат на това две места в Ирландия са под въпрос.

Ако одобрят промените за развода, това означава, че ще се намали периодът на издаване на официалните документи за раздяла на двойката.

В Ирландия също ще се проведе плебисцит за пряко избиране на кметове на градовете Корк, Уотърфорд и Лаймерик.

3 200 000 милиона ирландци имат право на глас.

„Фине Гейл“ се очаква да спечели най-много места – 4. Партията спечели толкова през 2014 г. „Фиана Фейл“ е втора с 2 места; Независими кандидати -2 места; „Шин Фейн“ – 2 места и Зелената партия – 1 място.

Днес и утре чехите избират 21 места в Европейския парламент. Над 8 милиона души имат право на глас. През 2014 г. избирателна активност е била 18%.

Популистката партия АНО се очаква да спечели 6 места, следвана от Чешката пиратска партия с четири места, Гражданската демократична партия – 3 места и други.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *