Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

България гласува за нови евродепутати

България избира новите си представители в Европейския парламент. Избирателните секции отварят врати точно в 7.00 ч.

Общо 317 души влизат в битка за 17 места в Европейския парламент. Зад тях стоят 15 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитета.

Тази година промени бяха нанесени в бюлетината. Целта – да се избегне така нареченият феномен „15 – 15″. Преференциите са с номера от 101 до 117. За първи път ще имаме възможност и да отбележим „Не подкрепям никого“.

Новости при правилата за гласуване няма. Със синя химикалка с Х или V се посочва нашия избор, както и преференцията.

В 3300 секции из страната ще има възможност и за машинно гласуване.

Всеки може да провери номера на избирателната си секция и мястото на гласуване по интернет, с SMS или по телефона. Справките се осигуряват от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Информация чрез интернет може да получите на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Другият вариант за получаване на информация е чрез есемес, който трябва да бъде изпратен на номер 18429 – единен и за трите мобилни оператора. Цената на един есемес e 25 стотинки без ДДС. В текста гражданите трябва да изпишат единствено десетте цифри на своето ЕГН.Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.

По телефона справка може да направите с обаждане на номер 0800 1 4726 („0800 1 GRAO“), който е безплатен за цялата страна.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *