ЦИК: Всички изборни секции са отворени

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Изборният ден започна нормално, спокойно, данни към момента няма дори за активността няма и няма как да имаме, часът е 8,30. От 3000 секции, в които имаше машинно гласуване, имаше две, в които имаше проблем – едната беше в Добрич, проблемът е отстранен, не са могли да включат машината в секционната избирателна комисия. Вторият проблем е в Перник. Техникът е на място и се работи по отстраняване на проблема”, каза пред БНР говорителят и член на Централната избирателна комисия Таня Цанева.

Пред всяко помещение за гласуване са разположени указателни табла с номерата на партиите, коалициите, независимите кандидати в бюлетината, както и подредбата на кандидатските листи. В хартиената бюлетина се гласува със син химикал и със знак хикс или ве, който се поставя в квадратчето пред името на партията, коалицията или независимия кандидат. Ако се гласува предпочитание за кандидат от партийна листа, т.нар. “преференция” се поставя и втори знак в кръгчето с трицифрените номера. От ЦИК съветват избирателите:

“Не трябва да е забравил личната си карта, за да може да гласува, трябва да знае, че СИК не трябва на глас да произнася неговите данни от личната карта и да следи първи и втори печат, защото не малък брой от невалидни бюлетини имаме и поради тази причина” – каза говорителят на комисията Таня Цанева.

“Когато вече сте гласували, сгъната ви е бюлетината по начин, по който ще ви окажат в СИК, излизайки от стаята за гласуване, преди да пуснете бюлетината, да бъде поставен втори печат, защото ако този втори печат няма, за съжаление вашият глас ще бъде невалиден”.

В три хиляди от секциите в страната има машини за гласуване. Избирателят сам ще решава дали ще гласува с хартиена бюлетина или с електронна, която е на две страници и с възможност за поправка преди финала на гласуването. Вотът се отбелязва с пръст върху екрана. Финалът е разпечатването на разписка от машината, която се сгъва на две и се пуска в непрозрачна кутия.

Над 2500 са регистрираните наблюдатели от неправителствени организации, които ще следят за честността на изборите. Жалби и сигнали за нарушения се подават в РИК, в ЦИК или до МВР и прокуратурата. Телефоните за връзка с институциите са вписани в информационните табла пред секциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *