Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Последни новини Свят

Тръмп подкрепи кампанията на Джонсън за следващ премиер на Великобритания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи кампанията на Борис Джонсън за следващ премиер на Великобритания и призова всички кандидати да обещаят да повишат разходите за отбрана. Той направи това в интервю за вестник „Сън“, цитирано от Ройтерс.

„Смятам, че Борис ще свърши много добра работа. Смятам, че той ще се справи отлично“, заяви Тръмп за бившия британски министър на външните работи и едно от водещите лица на кампанията за Брекзит.

Джонсън е един от фаворитите за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия.

В понеделник Тръмп пристига във Великобритания на тридневна държавна визита по покана накралица Елизабет, след което ще участва във възпоменателни церемонии във Франция, посветени на Втората световна война, и ще посети Ирландия.

Пред „Сън“ той допълни, че има други депутати на торите, които са се стремили към подкрепата му – сред тях обаче не бил министърът на околната среда Майкъл Гоув, който разкритикува позицията на президента на САЩ за Иран.

Тръмп изрази задоволство и от обещанието на британския министър на външните работи Джереми Хънт за повишаване разходите на Обединеното кралство за отбрана.

„Обединеното кралство трябва да може да се защитава. Това е прекрасно и много специално място“, заяви президентът и отбеляза, че по-високите разходи за отбрана от британска страна биха могли да доведат до увеличаване на износа на американско военно оборудване.

Ройтерс отбелязва, че думите на Тръмп в това интервю представляват учудваща интервенция от негова страна преди държавната му визита следващата седмица.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *