Великобритания чества рождения ден на кралицата

Споделете лесно и бързо тази публикация

Днес във Великобритания се празнува официално рождения ден на кралица Елизабет Втора. На този ден кралицата раздава звания и почести, като и тази година списъкът е дълъг и варира от приемни родители до футболист, борещ се срещу расизма в спорта.

Британската кралица е родена на 21 април, но традицията повелява рожденният ден официално да се чества през втората събота на месец юни. Така че днес лондочани ще станат свидетели на традиционния военен парад и всички останали събития, свързани с 93-я рожден на монарха. Най-голям интерес за медиите обаче преставлява церемонията, на която кралицата връчва традиционните звания на хора за техния принос в различни сфери.

Списъкът наистина е дълъг. За принос към британската култура в него се набива на очи актрисата Оливия Колман, получила тази година „Бафта“ и Оскар“ за ролята във „Фаворитката“ и за пресъздаване именно на Елизабет Втора в сериала „Короната“. Между наградените са и 15 приемни родители, отгледали над 1 000 деца, както и борещият се срещу расизма в спорта бивш чернокож футболист Кристофър Рамзи. В списъка са музикантът Елвис Костело, председателят на Конфедерацята на британската индустрия Каралайн Феърбеърн и много други.

Общо 1 073 души, като 75 процента от тях получат звания за работа в техните общности, а 47 процента са жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *