Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

София – Световна столица на почетните консули

Световен форум на консулите стартира днес в България, организиран от Световната федерация на консулите и Асоциацията на Почетните консули в България

Първата у нас среща на Борда на Световната федерация на консулите (FICAC) се състоя днес в София. Членове на федерацията от 36 държави се събраха в столицата, за да вземат участие в това уникално за България събитие. В програмата на срещата е включен и 3-тия регионален Форум на FICAC за Централна и Източна Европа, в който ще се включат близо 100 почетни консули, посланици, министри и други представители на дипломацията и бизнеса. Основната тема на форума ще бъде Централна и Източна Европа и ролята на Почетните консули и дипломацията в посока подобряване на бизнес климата в региона. Организатори са Световната Федерация на Консулите (FICAC) и Асоциацията на Почетните консули в България (АПКБ).

Пресконференция по повод консулските събития на високо ниво у нас се състоя днес в хотел InterContinetal с участието на Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, и Николаос Маргаропулос – Генерален секретар на FICAC. Асоциацията на почетните консули в България бе представена от Борислав Боянов – Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, и Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ и председател на Комитета по ПР и медии на FICAC.

Среща на Борда на FICAC

„Искрено благодарим на нашите български колеги за перфектната организация. Световната федерация на консулите (FICAC) бе основана през 1982 г., като нашата основна цел е да градим мостове – между почетните консули от всички краища на света, за да може те да споделят помежду си не само ценен опит, но и да работят заедно и отговорно за подобряване на културните, икономическите и социално-икономическите връзки между страните.“ – каза Айкут Екен, Президент на FICAC.

„Ситуацията, в която се намира Европа в момента, е много динамична. Ето защо почетните консули играят ключова роля не само за развитието на политическите, икономическите, социалните и културни връзки между държавите членки на ЕС, но и между страните извън него. Тази среща е добра възможност да поставим ясни цели и да се уверим, че всички дипломати, от всички краища на света, гледаме в една посока – подобряване отношенията между държавите, както и на бизнес климата и културната сплотеност“ – коментира Борислав Боянов, Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта.

Пресконференцията бе последвана от специална среща на Борда на FICAC с Цар Симеон II в двореца „Врана“. В нея взеха участие Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, Николаос Маргаропулос – Генерален секретар на FICAC, Борислав Боянов – Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, и Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ и председател на Комитета по ПР и медии на FICAC, и Николай Василев – Почетен консул на Словения и член на борда на АПКБ.

Днес предстои кулминацията на форума – глобална конференция на Световната Федерация на Консулите (FICAC) за Централна и Източна Европа. Почетен гост и говорители на която ще бъдат: Росен Желязков – Министър на транспорта, информационните технологии и комуникациите на Република България, Стамен Янев – Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Николай Василев – Вицепремиер и Министър на икономиката (2001-2003), Почетен консул на Словения, Левон Хампарцумян – бивш изпълнителен директор и председател на УС на UniCredit Bulbank, Айкут Екен – Президент на FICAC и Почетен Генерален консул на Ямайка в Турция, Борислав Боянов, Президент на АПКБ и Почетен Генерален консул на Република Малта, Максим Бехар – Почетен Генерален консул на Република Сейшели, Вицепрезидент и говорител на АПКБ, председател на Комитета по ПР и медии на FICAC, и др.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *