Мая Манолова: Може и да кандидатствам за други позиции

Споделете лесно и бързо тази публикация

“В момента, в който преценя, че инструментариума, с който разполагам като омбудсман не ми позволява адекватно да адвокатствам на българските граждани, че не съм ефективна в моята защита, със сигурност ще предприема други стъпки, може и да кандидатствам за други позиции, но с ясната цел да бъда полезна”, това каза омбудсманът Мая Манолова в отговор на въпрос няма ли да атакува някое кметско място, това в София например в предаването „Неделя 150“ по БНР.

Попитана как ще коментира думите на Стефан Данаилов, че трябва да се водят разговори с нея за кандидатура за кмет на София, Манолова посочи: „Благодаря на Ламбо за оценката. Наистина го ценя като талантлив актьор и творец. Той е богатство за България. Неговите или на когото и да било другиго политически идеи по никакъв начин не ме ангажират“.

„Факт е, че появи ли се криза в някой сектор, започват въпросите няма ли да се кандидатирате за него, няма ли да станете лидер на БСП или на друг политически субект, няма ли да сте кмет на София. Всъщност не са ме питали само за БФС, ако започнат да ми звънят спортните репортери от БНР предполагам, че това ще бъде подготовка за подобни въпроси“, каза омбудсманът.

„Партийно издигане, кандидатиране ми изглеждат абсолютно неприемливи“, обяви тя. „Сигурна съм, че каквото и да правя, след като ми изтече мандата, то ще бъде свързано с правата на гражданите. Опция е да отида в адвокатската си кантора, където също ще се боря за права“, обясни Мая Манолова. „Ако преценя, че някоя публична позиция ще ми даде възможност да съм по- полезна и по- ефективна, може би ще взема такова решение“, обяви тя. В отговор на въпрос как ще коментира това, че се говори, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я харесва за кмет, Манолова каза: „Не думайте. Говоря си с много хора. Това че си говоря с вас не означава, че ме агитирате да ставам шеф на БНР. Не съм водила такива разговори“.

По повод дебата за размера на партийните субсидии, омбудсманът заяви: „Този дебат трябваше да се състои преди референдума или поне в разяснителната кампания. Припомням, че това беше в края на 2015 година. Малко закъснял е този дебат, реално е след като суверенът вече се произнесе. 2,5 млн. гласуваха за намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Това е сигурно със 500 хил. повече от изобщо гласувалите на последните европейски избори“.

„Сега би следвало да се обсъдят и други алтернативни форми за подкрепа на партиите, за равни условия в предизборни кампании. Ако бъде намалена субсидията, би следвало политическите партии да имат свободен достъп до обществените медии, целево финансиране за кампаниите“, обясни тя.

В отговор защо е застанала така самоотвержено на страната на протестиращите медицински специалисти, Мая Манолова заяви: „Протестите на медицинските сестри и специалисти са абсолютно справедливи. Това са протести не само за по-добри условия на труд и за достойно възнаграждение, в момента заплатите им са унизително ниски, а и за промени, за реформа в здравната система. Това е важно за нас като пациенти, за лекарите, за цялото общество. Този справедлив протест трябва да бъде подкрепен от всеки честен български гражданин, защото това е протест и за неговите права“.

„Колкото до Министерството на здравеопазването- налице е пълен отказ на министъра да решава проблемите в здравната система, за изпълнява поетите ангажименти и да прави реформи“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *