Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Над 200 лева струва подготовката на ученика за 15-и септември

Подготовката на един първокласник, която включва закупуването на тетрадки, скицник, боички, кутия за сандвич, неразливаща се чаша ще ни излезе между 40 и 60 лева, като в тази цена не влиза несесер и раница. За тях ще трябва да добавим между 90 и 110 лева. Това изчисли за БГНЕС Ирина Бояджиева, която от седем години работи в книжарница.

„Тази година кампанията за подготовката на децата за училище стартира на 15 август, тъй като много от родителите искат да свършат тази работа преди голямата лудница през септември. Независимо дали ще купите днес всичко необходимо за първия учебен ден или през септември, цените са еднакви. От няколко години цените на т.нар. консумативи не са променяни“, заяви Бояджиева и каза, че родителите трябва да снабдят бъдещия ученик с определени неща, които изискват по-голям бюджет.“Несесерът за първи клас трябва да е снабден с ластици. В този, който ви показвам има пълна гама флумастери, цветни моливи, химикал, гумичка, линийка и обикновен молив. Тетрадките с тесни и широки редове, както и с квадратчетата струват между 39 стотинки и 80 стотинки като за първи клас тетрадките трябва да са с максимум 24 листа. Химикалките струват между 1 – 3 лева, цветните моливи варират между 5-6 лева за 12 цвята, а с 24 стигат до 10 лева. Водните бои струват около 5-6 лева“, добави тя и подчерта, че родителите трябва да отделят и още около 50 лева за закупуване на помагала.

При по-големите ученици подготовката ще излезе по-малко, тъй като броят на тетрадките намалява, няма задължително изискване какъв да бъде несесерът и цената на празен е между 12 и 20 лева. Също така изчезват и папките.

„Разходът за закупуване на ученическите пособия пада с около 20 лева и със закупуването на нова раница подготовката им за новата учебна година ще излезе около 100-120 лева“, изчисли Бояджиева.

Купуването на раницата също не е лесна задача, въпреки че пазарът изобилства от различни видове.

„За първолаците тя трябва да е много стабилна. Препоръчително да бъде с дебело дъно, да няма ципове, а да е със закопчалка, тъй като циповете лесно се късат. По-вероятно е, ако се купи раница за 20 лева, тя да се съсипе за един месец. Отделно че въпросната раница няма да е удобна за детето“, поясни още тя.

От четвърти клас нагоре раниците поевтиняват и хубава чанта може да бъде купена на цена между 60 и 70 лева. Разбира се в различните населени места цените и продуктите варират. Много зависи обектите, от които пазаруваме.

На въпрос дали ще олекнат чантите на учениците, тя отговори, че се надява това да се случи, след предприетите промени от страна на Министерството на образованието и науката.

„Още от 1 клас раницата на моя син тежи 12 кг. Аз лично съм я мерила. Сега той ще е 5 клас и може би тя ще стане още по-тежка, защото учебниците вече са с гланцирана хартия. Надявам се с въвеждането на електронните учебници този проблем да се реши“, коментира още тя.

Според нея обаче не е нормално децата до 3 клас да използват електронни учебници, защото си развалят очите. Те са алтернатива само за учениците от 4 клас нагоре.

На малките ученици трябва да се предоставят по два учебни комплекта, както и всяко дете да разполага със собствено шкафче, а не както беше миналата година – с едно шкафче да разполагат двама ученика.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *