Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проф. Кантарджиев: Легионерската болест може да се появи във всеки дом

Легионелата – бактерията, която според британски публикации е причинила смъртта на двама туристи, летували в „Слънчев бряг“, може да се зароди във водната инсталация на всеки дом, ако дълго не сме я ползвали. Това обясни пред Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Това става, когато е застояла водата, защото инсталацията не е ползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението. Бактерията се завъжда в тръбите и когато пуснем да източваме водата, тя се пръска във въздуха. Този въздух не е добре да се диша“, заяви проф. Кантарджиев.

В Европейския съюз за миналата година са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, 700 от тях са починали.

„Около 7,5% е смъртността при една тежка лятна пневмония. Това на практика е легионелна пневмония“, обясни Кантарджиев.

Според него публикациите в британските медии са прибързани. Освен това било мит, че бактерията може да се разпространи чрез съвременните климатици.

„Нашите климатици вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата“, обясни проф. Кантарджиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *