Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Красота & Здраве Любопитно Най-четени

Електронните цигари могат да увредят кръвоносните съдове

Здрави млади хора показват признаци за нарушена функция на кръвоносните съдове само след няколко вдишвания от електронни цигари, дори и те да не съдържат никотин, сочи изследване на американски учени.

„Основното, което установихме, е, че използването на електронни цигари не е равностойно на вдишването на пара; всъщност, то може да има силен, вреден ефект (върху кръвоносните съдове) дори когато течността не съдържа никотин“ – каза ръководителят на изследването д-р Алесандра Капорале от медицинското училище „Пърлман“ към университета на Пенсилвания.

Доказателствата, че електронни цигари не са безопасни, се увеличават, съобщава БТА, цитирайки Ройтерс. В предишно изследване същите учени установиха, че дори и без никотин, те увеличават признаците за възпаление и вид увреждане на тъканите, известно като оксидативен стрес, което се връща към нормални нива след един до три часа.

Топлината превръща химикали в течността за електронните цигари в токсични частици, които натоварват и увреждат кръвоносните съдове.

Учените са използвали магнитен резонанс, за да направят измервания на функциите на кръвоносните съдове на 31 здрави доброволци непушачи. Те са дръпнали 16 пъти по три секунди от електронна цигара с пропиленгликол, глицерол и аромат, но без никотин. След това се проявили няколко промени, насочващи, че съдовата реактивност – способността на кръвоносните съдове да се разширяват при необходимост, е значително намалена. Тези промени са били временни, но ако се повтарят през дълъг период, могат да предизвикат възпаление и влошаване на състоянието на кръвоносните съдове.

Резултатите обаче не потвърждават връзка и не означават, че пушещите електронни цигари ще развият такива здравословни проблеми.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *