Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени Общество

„Заличено момче“ гледаме на „СинеЛибри“

Авторът на книгата идва в България
Драмата „Заличено момче” е част от конкурсната програма на петото издание на международния кино-литературен фестивал „СинеЛибри“. Тя проследява пътуването на младеж към истинската му самоличност, търпеливото преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото обкръжение. Под натиска на своите родители, католически свещеник и домакиня, бива принуден да се включи в програма, която цели „връщане в правия път“ на гейовете. Терапията, подкрепяна от църквата, му се струва нелепа, но на този фон ценни са размислите за любовта и сексуалността. В ролята на младежа се превъплъщава Лукас Хеджис, а родителите му играят Никол Кидман и Ръсел Кроу. Режисьор е Джоуел Еджертън.
„Заличено момче” е номиниран за „Златен глобус“ за най-добър актьор в драматичен филм и за най-добра оригинална песен. Филмът е носител на 8 престижни награди и има 41 номинации.
Филмът е по едноименната книга на Гарард Конли. Той е американски писател и гей активист. Книгата е написана по време на престоя му в България през 2016 година и е преведена на повече от десет езика. Конли е автор на подкаста UnErased, в чиито четири епизода с помощта на многобройни интервюта и архивни материали изследва историята на конверсионната терапия в Америка. Негови произведения са публикувани във в. „Ню Йорк Таймс“, сп. „Тайм“, на уебсайта „Хъфингтън Поуст“ и сп. „Вирджиния Куотърли Ривю“. Живее в Ню Йорк със съпруга си и в момента работи над първия си роман.
Герард Конли ще бъде на 6 октомври в София, 7 октомври във Варна, 8 октомври в Бургас и 9 октомври в Пловдив за представянето на филма.
Книгата „Заличено момче“ излиза от печат на 30 август от издателство „Колибри“.

Велин Манов

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *