Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Любопитно

Филми за гениални хореографи на „Танц Филм Фест“

Пина Бауш и Морис Бежар са знакови хореографи, оставили своя ярък отпечатък в изкуството на модерния танц. В категорията „Модерен балет” от програмата на „Танц Филм Фест“ ще бъдат прожектирани две изключителни произведения – „Кафе Мюлер” на Пина Бауш и запис от представлението „Бежар: Деветата симфония”.

Трима мъже и три жени танцуват на моменти със затворени очи на сцена, пълна с разхвърляни столове. Само хореографския гений на Пина Бауш може да превърне подобен мизансцен в едно от най-великите произведения на модерния танц. „Кафе Мюлер”  на 27 септември от 19:00 ч.

Балетна постановка „Бежар: Деветата симфония” е записана в зала NHK в Токио на 8 ноември 2014 година. Монументална творба събира 250 танцьори и музиканти на една сцена. „Всички хора са братя” – това могъщо послание изразява този спектакъл, съчетал по паметната музика на Бетховен и хореографията на Морис Бежар. В световното турне, последвало тази премиера, обединила усилията на трупите на „Бежар Балет Лозала” и Токийския балет, спектакълът „Деветата симфония” е видян от над 100 000 зрители.

„Танц Филм Фест“ предшества „Киномания“ и ще се проведе в кино „Люмиер Лидл” от 24 до 30 септември.

 

Велин Манов

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *