21.07.2024

FLUCA представя световни образци на съвременното изкуствоо

Австрийският културен павилион FLUCA ще разгърне пълния си потенциал, обединявайки концепцията на световни артисти в тематични изложби, незабравими партита и лекции с актуални теми от света на съвременното изкуство през есента.

FLUCA ще предложи необикновено пътешествие до далечни места и нови измерения в изкуството. Сред ключовите акценти за месеца е самостоятелната изложба на Маркус Кротендорфер (Виена), която ще оживи пространството на FLUCA с фотографии, базирани на проучването на постмодерните практики в архитектурата.

На откриването на изложбата на 13 септември ще се проследят значението на колоните като смислов елемент в различни исторически периоди. По време на своите пътувания в Португалия, Франция и Испания Маркус заснема сградите на Рикардо Бофил (Ricardo Bofill) и Клод-Никола Ледо (Claude-Nicolas Ledoux), добавяйки ефект върху фотографиите като постмодерен жест. Освен фотографиите с колоните, в пространството на FLUCA е поставена и масивна реплика на колона от Ледо (Ledoux) – тази забележителна инсталация е създадена неслучайно именно в Пловдив, където римската античност съжителства с архитектурата в различни исторически периоди.

Ден по-късно, на 14 септември, във FLUCA ще се случи нещо наистина забележително. В разговор пред публика Аарон Мълтън (куратор и антрополог, Лос Анджелис) и Оракул L ще обсъждат историята и практиката на проекта А.С.Т.Р.А.Л.Н.И.О.Р.А.К.У.Л.И и неговата мисия в България, както и ритуала, организиран в предишната вечер като част от него. Двамата ще представят филм за съвместната им дейността през последните две години.

В края на месеца, на 25 септември, FLUCA ще се пренесе във Виена, за да гостува на LLLLLL Verein für Kunst der Gegenwart със своя официална изложбата, посветена на „невидимите татуировки“. Te се разглеждат по метафоричен начин – като отпечатък на времето, образи запечатани в съзнанието, травми или пък белези върху сгради или обекти от градската среда. Изложбата е с участието на Оливие Хьолцл, Василена Ганковска, Емил Киров и Ив Тошайн е курирана от Борис Костадинов в рамките на viennacontemporary. По време на официалното си участие на международният панаир за съвременно изкуство Австрийски културен павилион ще представи обекти, скулптура, живопис, видео и инсталации.

FLUCA ще се включи в НОЩ Пловдив, която ще се проведе на 13, 14 и 15 септември, а на 25 септември изложба, курирана от Борис Костадинов ще гостува във Виена и ще бъде част от viennacontemporary – най-големият панаир за съвременно изкуство в Австрия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *