Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

Русия забранява пушенето по балконите

Русия въвежда нови правила за пожарна безопасност, с които от 1 октомври се забранява всеки „открит огън“ на балконите на жилищните сгради и хотелите, предаде БТА.

Новите правила, които имат за цел да намалят броя на пожарите по небрежност, се въвеждат с указ, подписан от министър-председателя Дмитрий Медведев. Забраната засяга пушенето (на цигари, лули, пури), ползването на барбекюта и паленето на свещи на балконите.

„В 60 % от случаите причината за балконските пожари е небрежно пушене“, заявиха от Министерството на извънредните ситуации и добавиха, че не водят война срещу пушачите.

Ако избухне пожар заради неспазване на новите правила, виновникът ще трябва най-малкото да плати глоба и може да бъде обвинен в престъпление, ако случаят е сериозен. Пушенето на балконите оставаше възможност за пушачите в Русия, след като по-рано властите забраниха пушенето в стълбищата на сградите и на много други обществени места. Прилагането на тези мерки е трудно и много хора продължават да пушат на забранените места, включително пред метростанциите, на автобусните спирки и на влаковите перони. Пушачите в Москва, където населението живее в блокове с апартаменти, не са доволни от новите правила.

„Това е унизително. Сега само богаташите, които имат собствена земя и къща, ще могат да пушат, а бедните хора не могат да направят нищо“, каза 52-годишната Юлия Волкова-Ворошилова.
„Не можеш да накараш хората да се откажат от пушенето с подобни мерки. Аз ще продължа да пуша на моя балкон. Кой ще ме види там?“, заяви 40-годишната Наталия Селвестренко.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *