Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

До 3 прасета в задния двор ще позволяват след чумата

Въвеждат нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти с промените в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Тя е публикувана на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите за обществено обсъждане, съобщиха от ведомството.

Промените са след като в страната навлезе „Африканската чума по свинете“ (АЧС). Разработени са допълнителни изисквания при отглеждане на свинете в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми. Целта е да се ограничат рисковете от проникване и разпространение на заразни заболявания.

Като мярка за биосигурност от МЗХГ искат да намалят бройката на отглежданите свине в личните стопанства от пет на три. Предназначението на животните ще бъде само за угояване.

В личните стопанства от министерството искат да обособят ограждения за биологична сигурност, както и осигуряване на постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и техните прасета, но не повече от 200 броя свине общо. Въвеждат се и изисквания, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор.

При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража. Тези места трябва да са покрити и заградени.

Всяка сграда за отглеждане на животните трябва да има филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства.

Животновъдните обекти – пасища, също трябва да имат ограждения, осигуряващи безопасност, навеси, съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за свине трябва да са обезопасени с мрежи. В случай, когато в обекти, животни се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група, гласят промените в наредбата.

От ведомството на Десислава Танева искат собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. Този план е задължителен, според наредбата.

В плана трябва да са определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление. Стопаните трябва да имат план за прилагане на спешни мерки при констатиране на заразно заболяване, одобрени от БАБХ.

За да се повиши биосигурността в обектите за свине, искат да се ограничи достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти.

Същото се отнася и за обекти за отглеждане на птици и люпилните във връзка със заболяването „Инфлуенца по птиците“. Предвидено е люпилните и животновъдните обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине да имат програма за почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация, одобрена от БАБХ.

Припомняме, на 14 октомври беше потвърден първи случай на болестта в Асеновград. По-рано днес пък стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта.

В Русенско днес бе открит нов случай на африканска чума по свинете.

1 COMMENTS

  1. добре съгласен съм със изискванията. Но защо ме застафиха без да вземат пропа от свинете да ги колим.Питам защо трябваше да заколя свиня майка родила 14бр. малки да ги убия.? Искам да ми се обесни защо на всички свинегледачи им беше заплатено по 300лв.а на нас ни казват че не попада ме 20км. зона от откриване на болезта.Някои оставиха прасетата си не ги заклаха сега са живи и имат поколения.Искам ако е възможно да раследвате случая за цялата тази афера стои г.Панайотов ветеринар общ.Царево Той лично е изплащал порите на ръка от гр.Царево а защо не бяха преведени по банкова сметка която ни искаха.Искам да се направи пълна проверка на ветеринарната служба във гр.Царево.Тук никога не е правена ваксина за туберкоюоза по кравти и не само такава вакзина. Ветеринарната служба служи само за по големите ферми които може да вземат сопзидий. Надявам се че ще ми се отговори Благодаря за разбирането.

    Мавер Димитров Мавров гр.Ахтопол ул.Зеленика 20

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *