25.07.2024

Ден за размисъл в населените места с втори тур на местния вот

Ден за размисъл в населените места, където утре ще има втори тур на местните избори.

В деня за размисъл не се допуска предизборна агитация. Съгласно Изборния кодекс не разрешено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от Екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден в 20.00 часа на 3 ноември.

В 196 общини ще се произвежда втори тур в поне едно населено място:

в 105 общини ще има вот за кмет на община;

в 18 града, които са областни центрове, ще има балотаж;

в 441 кметства ще има избори за кмет на кметство, и в 31 района ще има втори тур за кмет на райони.

В три кметства на балотаж ще се явят трима кандидати, тъй като вторият и третият са получили равен брой действителни гласове на първи тур. Това са кметствата Климентово, Радиново и Александрово. Ако двама кандидати получат равен брой действителни гласове и на балотажа, тогава се насрочват нови избори.

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче „не подкрепям никого“, което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

В ЦИК не са постъпвали сигнали за отказ на членове на секционни избирателни комисии за отказ от присъствие в деня на балотажа.

От Дирекция „Български документи за самоличност“ напомнят, че е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас.

В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят.

На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня на вота – 3 ноември – от 8,30 до 19,30 часа.

Така всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

В столицата в неделя ще бъдат разкрити 1609 секции, от които 13 подвижни, всички те са разположени на 283 изборни места.

На територията на София ще има една общинска избирателна комисия, която в изборния ден ще работи в зала „Арена-Армеец“.

Освен това , в обслужваната от СДВР територия е разположена и ЦИК, която е на пл. „Александър Първи“.

Направени са разчети на нужните сили и средства, като цяло в София няма да има промяна в броя на секциите и в тази връзка е предвиден същият брой сили и средства, както на първия тур – общо 1659 ще са ангажирани в охраната на местата за гласуване и за ОИК.

Изборните материали ще се съпровождат от 169 охранителни автомобила.

Преди втория тур на изборите са извършени проверки на над 6500 избирателни секции за това дали са в пълна пожаробезопасност, като не са установени нарушения в нито една от тях.

Всички членове на секционните избирателни комисии са обучени как да реагират при възникване на пожари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *