Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

През 2021 г. учебниците ще са в облачна платформа

До 16 месеца – или от началото на 2021 г., трябва да е готова облачна платформа за отворени образователни ресурси, която да може да се тества в системата на средното образование. Тя ще бъде достъпна за всички ученици. Преподаватели трябва да разработят над 10 000 единици дигитално учебно съдържание.

Всеки урок, помагало, филм, тест или игра ще се валидира от учители или университетски преподаватели. Публикуван в облака за безплатно ползване урок ще се плаща по 160 лв. на учителите или колективите, за да бъдат стимулирани да използват дигитални технологии. Съдържанието ще е достъпно както за учениците в страната, така и за българските училища в чужбина.

Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева при официалното представяне на проекта „Образование за утрешния ден“ на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж, предаде „24 часа“.

Проектът е най-мащабният в средното образование, стойността му е 105 млн. лв., а продължителността – 3 години. Очаква се да обхване 220 000 деца и ученици и близо 27 000 педагогически специалисти в общо 1940 училища и 60 детски градини в цялата страна.

23 млн. лв. ще бъдат отделени за купуване на оборудване и техника – учебни комплекти за обучение по природните науки и математика, лаптопи, мултимедийни дъски, дисплеи, проектори. Значителна част от проекта е насочена към обучението на учителите как да създават дигитално учебно съдържание, за програмиране, киберсигурност, защита на интелектуалната собственост.

Още през втория срок на тази учебна година ще тръгнат занимания по интереси по ключови дигитални умения и по компютърно моделиране/кодиране от първи до дванадесети клас, като се очаква да се обхванат 60 000 учениците.

МОН вече стартира и проекта „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“, който трябва да повиши обхвата и посещаемостта в детска градина на деца на 3 и 4 г. За първи път от началото на учебната година се прави допълнително обучение по български език за деца от малцинствени групи, обхванало около 11 хил. деца. Проектът е за 82,5 млн. лв.

Медиатори ще уговарят социално слаби семейства да пращат редовно децата си на градина. Ако останат и в предучилищна, на градините ще се възстановяват разходите за посещението на тези деца с пари по проекта.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *