Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Последни новини Свят

200 000 души поискаха оставката на Бабиш

Над 200 000 чехи се събраха в Прага, за да поискат оставката на премиера милиардер Андрей Бабиш, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Бабиш е обвиняван в корупция и срещу него се води разследване на Европейската комисия по подозрение в конфликт на интереси заради холдинга му „Агроферт“. Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинения. Той бе уличен и като агент на службите по времето на комунизма, показват тайни досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отрича и това.

Над 200 000 души участваха в демонстрацията в парка „Летна“, съобщи в „Туитър“ чешката полиция. Протестът бе организиран в навечерието на 30-ата годишнина от Нежната революция, свалила от власт комунистите в бивша Чехословакия.

Демонстрантите се събраха в „Летна“, място на масови демонстрации, допринесли до голяма степен за падането на комунизма през 1989 г.

Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че няма причина да подава оставка.

30 г. от Нежната революция

През това време президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан отбелязаха заедно в Братислава 30 години от Нежната революция.

Чапутова и Земан положиха венец до мемориална плоча, поставена на главната сграда на университета „Коменски“, в памет на студентската демонстрация от 16 ноември 1989 г., участниците в която искаха демократични реформи в Чехословакия.

Държавните глави взеха участие и в тържествена церемония по откриването на „Чешки дом“ в историческия център на словашката столица. Той ще изпълнява функциите на културен и научен център. Такава институция Чехия има в Москва, Ню Йорк и Ерусалим.

Кулминацията на тържествата по случай годишнината ще е утре в Прага. На 17 ноември преди 30 години в центъра на този град е разпръсната със сила масова студентска демонстрация. Тя дава началото на протестно движение, последвано от обща стачка, след която комунистите се оттеглят от висшите държавни постове, отбеляза ТАСС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *