13.07.2024

Новият график за движение на влаковете влиза в сила

Увеличен брой на пътническите композиции по някои направления, както и значително подобрени връзки на влаковете в някои от основните възлови гари – това предвижда новият график за движение на влаковете, който влиза в сила от днес.

Бързият влак Чайка-София-Бургас-София през Подбалканската жп линия вече ще се движи всеки ден и ще изминава разстоянието в едната посока за по-малко от шест часа.

Движението на влаковете в участъците с най-голям брой пътници в работните дни ще бъде на чести интервали. По направленията София-Перник-София, София-Лъкатник-София, Пловдив-Асеновград-Пловдив.

С влизането в сила на новото разписание се запазва ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, както и международната връзка София- Крайова, която се осъществява със сутрешния влак София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон (от юни до октомври) се планира да се запази движението на сезонния влак Солун-София-Солун. Влакът заминава от София в петък и пристига в Солун в събота сутрин, а в обратната посока тръгва от Солун в неделя вечер и пристига в София в понеделник сутрин.

От София за Букурещ директните вагони отново ще се движат само през лятото. През останалото време с прекачване на гара Русе. Международните влакове София-Букурещ-София и София-Истанбул ще заминават от началните си гари с два часа по-рано досегашното си разписание с цел удобни връзки с влакове в други направления.

Директният влак между София и Белград ще се осъществява само през летния сезон.

Догодина превозът на пътници ще се извършва с общо 579 влака, от които – 14 международни бързи влака (като 2 от тях ще се движат само през летния сезон), 77 бързи влака (4, от които ще се движат само в определени дни от седмицата), 135 пътнически влака и 353 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

В графика на БДЖ са взети предвид и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура.

Подробна информация за новия график клиентите на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД могат да получат от служителите на гишета „Информация“ и билетните каси във всички железопътни бюра и гари в страната, на националния информационен телефон 0700 10 200 или от електронния пътеводител на официалната интернет страница на дружеството: www.bdz.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *