Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини Свят

Осъдиха българин в САЩ, членувал в хакерска банда

Българин се призна за виновен пред американския съд и се споразумя за по-лека присъда, съобщи bTV.

Делото се води в американския град Питсбърг. Красимир Николов е обвинен за източване на пари от фонадации за набиране на средства за болни деца и кражба на данните на десетки хиляди хора и бизнеси.

Общата щета е за над 100 милиона долара в международната схема, разбита от ФБР.

Пикът на акцията е от 2016 година. Операцията се провежда в няколко държави. Властите арестуват мъже, за които ФБР твърди, че са част от хакерска група.

Задържани са участници в Русия, Грузия, Молдова, Украйна и във Варна. 48-годишният Николов е сред арестуваните. Няколко месеца по-късно е екстрадиран в Пенсилвания.

Според ФБР хакерите създали зловреден софтуер, който нарекли „Гозним“.

„Ние идентифицирахме повече от 41 хиляди жертви – нищо неподозиращи граждани на държави в Европа и Америка. Те мислили, че кликат на фактура за техния бизнес. Вместо това обаче са давали достъп на хакерите до тяхната най-лична и тайна информация“.

Ролята на Николов била на касиер – той влизал в банковите сметки с откраднатите данни и правел парични преводи към сметки на престъпната група. Това се случвало и през български сметки и фирми. Именно такъв превод за близо 400 хиляди долара насочили властите към българина.

В България са установени няколко IP адреси, които принадлежат на престъпната група „Гозним“. Според ФБР те са ползвани от Николов.

Николов се признал за виновен през пролетта и сега получи присъда равна на времето, прекарано в ареста – близо 40 месеца. Предстои да бъде депортиран обратно в България.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *