Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Тръмп заплаши Иран с 52 удара

Доналд Тръмп заплаши Иран с 52 военни удара срещу конкретни цели, ако ислямската република реши да отмъщава смъртта на генерал Касем Солеймани.

Ръководителят на елитните части „Ал Кудс“ беше убит от американски дрон в петък. Тази сутрин водената от Съединените щати военна коалиция в Ирак потвърди за ракетни нападения срещу нейна база.

В „Туитър“ американският президент написа, че Иран е много смел в отговора си на смъртта на Солеймани, който Тръмп отново обвинява за много убийства през годините и нападението срещу посолството на Вашингтон в Багдад по-рано тази седмица.

„Ако Иран нападне американец или американска собственост, ние сме се прицелили в 52 ирански обекта, някои на много високо ниво, важни за Иран и за иранската култура, които ще ударим много бързо и много твърдо“, предупреждава Доналд Тръмп и допълва, че числото на обектите символизира 52-мата заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година.

Паралелно със заканите на Тръмп американската военна коалиция в Ирак потвърди за две ракетни нападения късно вчера. Едната цел е била базата Балад, където има американски войници.

Никой военнослужещ не е бил ранен, но е възможно да се пострадали иракски цивилни. По-рано международни медии съобщиха и за ракети, паднали в т.нар. Зелена зона в Багдад, където се помещават посолствата на различни страни, включително това на САЩ.

Великобритания призова за сдържаност след убийството на иранския военен командир.

Германският външен министър Хайко Маас обяви, че ще опита чрез директни разговори с Иран да съдейства за намаляване на напрежението.

Бъдещият канцлер на Австрия – Себастиан Курц предложи Виена да е домакин на среща на високо равнище Иран – САЩ за изясняване на противоречията между тях.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *