Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

България чества 172 години от рождението на Христо Ботев

172-ата годишнина от рождението на поета-революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана на 6 януари, понеделник, в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част.

Един от най-великите български поети и революционери – Христо Ботев, е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело.

Роден е на 25 декември 1847 г. (нов стил – 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е учител Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под ръководството на своя баща и през 1863 г. завършва калоферското училище. Октомври същата година заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка.

През 1867 г. се завръща в Калофер, започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер. По това време във вестник „Гайда“, редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Хр. Ботев – „Майце си“. От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. „Дунавска зора“. През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като сътрудник и съредактор на революционния орган. Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новия орган на революционната партия – в. „Знаме“. През 1875 г. съвместно със Стефан Стамболов издава стихосбирката „Песни и стихотворения“. Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

………………………………..

На 6 януари от 11.30 часа в родния град на Христо Ботев – Калофер духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово и военнослужещи от бригадата ще отбележат годишнината от рождението му с митинг-поклонение.

В София, пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина, ще се проведе тържественото отбелязване на годишнината, в което ще участват, военнослужещи от Националната гвардейска част.

В Стара Загора организират тържествен общоградски ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в парк „Митрополит Методий Кусев” от 11.00 часа. Водещ на ритуала ще бъде Христофор Недков – актьор в Драматичен театър „Гео Милев“. Ще участват Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

В Пловдив 172-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чествана от 13.15 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. В ритуала, организиран от общината, ще участват представителни формирования от гарнизон Пловдив и военен духов оркестър.

В Хасково от 11.00 часа и в Горна Оряховица от 10.30 часа също ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в тези градове.

В Благоевград на площад „Народни будители” от 11.00 часа представителни подразделения от състава на Бригадно командване – Благоевград ще отбележат годишнината от рождението му с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник.

В Смолян от 12.30 часа ще се състои ритуал по поднасяне на венци пред бюст-паметника на поета-революционер.

Във Велико Търново за първи път тази година ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя от 16.30 часа пред паметника на поета – революционер Христо Ботев (открит на 2 юни 2019 г.). В ритуала ще участват курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.

Във Варна след завършване на Богоявленската литургия и военния ритуал за водосвет и благославяне на частите и бойните знамена от площад „Св. Св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина. Там с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал Велик Богоявленски водосвет и спасяване на кръста от морето.

В Бургас от 11.00 часа с участието на военнослужещи от ВМС ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *