Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Последни новини

Полицаи, ЧСИ и служители в ГРАО – замесени в имотни измами

Полицаи, служители в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), частен съдебен изпълнител и адвокат са замесените в разбитата организирана престъпна група за имотни измами, действала на територията на София.

Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Групата е неутрализирана при съвместна операция на Спецпрокуратурата и „Вътрешна сигурност“ в МВР, а разследването е започнало след подаден сигнал, че криминално проявен мъж е сключил фиктивен граждански брак с вече починала жена, заради притежаваните от нея апетитни имоти на територията на София.

Установено е, че „младоженецът“, с помощта на служител от ГРАО е манипулирал системата, така че починалата жена да е „жива“ за държавните институции. Групата е действала в столицата от около 5 години.

Към момента са задържани общо 8 души, но от държавното обвинение не разкриха повече подробности за тях.

Участието на служителите на МВР се е изразявало в това да издирват данни за самотни възрастни хора без наследници. В случаите, когато те са имали такива, служителите от ГРАО ги заличавали. Издавани са и фалшиви удостоверения за граждански брак. Прокуратурата е установила 15 случая на прехвърлени имоти от починали лица, на стойност стотици хиляди лева.

В един от случаите дори фиктивният брак е бил сключен в Русия. При работата си разследващите се натъкнали и на куриозен случай, при който един от заподозрените се опитал да тегли пари от банката, дигизиран като починалият титуляр на сметката.

Претърсени са 11 адреса, от които са иззети много нотариални актове, СИМ карти, свидетелства за граждански брак, както и голяма сума пари. Всичките 8 задържани ще прекарат в ареста 24 часа, след което прокуратурата ще прецени на кой какви обвинения да повдигне, както и дали ще поиска да останат в ареста за постоянно.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *