Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Свят

СЗО: Случаите на рак ще нараснат с 81%

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще нараснат с 81 процента в страните с ниски и средни доходи до 2040 г. поради липса на инвестиции в профилактика и грижи.

Базираната в Женева СЗО огласи доклад, че тези страни са съсредоточили ограничените си ресурси върху борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на здравето на майката и детето, вместо да се борят с рака.

Тя казва, че те често имат и най-високата смъртност от рак.

„Това трябва да привлече вниманието на всички нас да се справим с неприемливите неравенства между лечението на рака в богатите и бедните страни“, казва в доклада Рен Мингхуи, помощник генерален директор на СЗО.

„Ако хората имат достъп до системи за първоначални грижи и консултации, тогава ракът може да бъде открит рано, да се лекува ефективно и да се излекува. Ракът не трябва да бъде смъртна присъда за никого никъде“, каза той.

Докладът гласи, че инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие може да спаси седем милиона живота от рак.

„Контролът на рака не трябва да бъде скъп“, заяви Андре Илбави от отдела на СЗО за управление на незаразни болести.

Годишният доклад установява, че случаите на рак в света ще се увеличат с 60 процента до 2040 г. и се казва, че употребата на тютюн е причина за 25 процента от смъртните случаи от опасната болест.

Елизабете Вайдерпас, директор на Международната агенция за изследвания на рака, която работи със СЗО, заяви, че по-доброто лечение на рака в страните с високи доходи доведе до 20-процентов спад на смъртността между 2000 и 2015 г.

Но в по-бедните страни намалението е едва пет процента. „Трябва да видим всички да се възползват еднакво“, каза тя.

Въпреки че ракът отдавна се е считал за болест на богатите страни, това вече не е така, се казва в доклада. Документът сочи, че един от всеки петима хора по света ще се сблъска с диагноза от рак през живота си.

„Това е глобална тежест“, каза Вайдерпас.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *