Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика Свят

Тръмп се възвеличи ден преди импийчмънта

Ден преди гласуването в Сената по процедурата за импийчмънт американският президент Доналд Тръмп произнесе третата си годишна реч „За състоянието на съюза“. На сесия на двете камари на Конгреса Тръмп възхвали своите политики, които по думите му са повели страната в правилната посока, предаде кореспондент на БНР.

„Годините на икономически упадък приключиха“, каза държавният глава. Той изтъкна „рекордното“ намаляване на данъците, 7-те милиона нови работни места и заменянето на НАФТА с ново търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада.

В речта си президентът обяви рекордни инвестиции от 2,2 трилиона долара за отбрана и добави, че „най-накрая нашите съюзници плащат справедлив дял“. „Увеличих приноса от другите членове на НАТО с над 400 милиарда долара, броят на съюзниците, които изпълняват задълженията си, се удвои“.

Председателката на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси скъса хартиено копие на речта зад гърба на Тръмп, което бе заснето от камерите по време на живото предаване.

Един от гостите в залата бе опозиционният венецуелски лидер Хуан Гуайдо, когото Тръмп нарече „истинския и легитимен президент на Венецуела“.

Когато стана дума за Втората поправка на Конституцията, позволяваща носенето на оръжие, протестиращ бе изведен от залата след бурни възгласи срещу президента. По-късно стана ясно, че протестиращият е Фред Гутънбърг, чиято дъщеря бе убита по време на масовата стрелба в гимназията Стоунман Дъглъс в Паркланд, Флорида, през 2018.

Речта на Тръмп бе в същата зала, в която започна процесът по импийчмънт срещу него и където се очаква утре да бъде оправдан от сенаторите републиканци, които са мнозинство. Тонътна президента бе оптимистичен, подкрепен от бурни аплодисменти.

„Америка е място, където всичко може да се случи! Америка е място, където всеки един може да се издигне. И тук на тази земя, на тази почва, на този континент, най-невероятните мечти се сбъдват“, каза Тръмп в заключението на своето продължилото около час и 20 минути изказване.

Демократите също поставиха под въпрос някои от изнесените данни, а в отговора си, представен от губернатора на Мичигън Гречен Уитмър, увериха, че те са тези, които имат планове да подобрят образованието, инфраструктурата и здравеопазването.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *