Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени Общество

Премиера на филма „Светецът светкавица“ в София

Новият филм на журналиста Ангел Бончев за свети Ефрем Нови Чудотворец „Светецът светкавица” ще бъде представен премиерно в София на 18, 19 и 20 февруари от 18.30 часа в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” 37. Любопитното е, че на 19 и 20 февруари филмът ще бъде и с гръцки субтитри. Свети Ефрем Нови е живял през 14 и 15 век, бил е монах с особена строгост в служението си към Бога. Намерил смъртта си мъченически овесен на едно черничево дърво с главата надолу, като отоманците му пронизвали корема с горяща факла. В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините. Едно от тях е чудото на семейство Клисиархис, което ни кара да настръхнем, то е за възкресението на един мъртъв плод.

Бременна в четвъртия месец Ревека Клисиархи, разбира от гинеколога си, че бебето в нея е мъртво. Заради огромния стрес, тя не предприема кюртаж и се рибира вкъщи, след като е подписала нужните документи, че ако се случи нещо с нея поема отговорността. Обажда се в манастира на свети Ефрем и майка Макария, игуменката на Светата обител, която е намерила и мощите на свети Ефрем й казала, че ще се помоли на чудотвореца и за нищо на света да не прави кюртаж, че всичко ще е наред. Ревека се опитала да й обясни, че това е животозастрашаващо и детето е мъртво, а монахинята й затворила телефона.

Когато лекарят дошъл за преглед и процедурата по премахване на плода, установява, че всъщност детето има пулс.

Изумен докторът, обявил: Това е невероятно, готов съм да си скъсам всички дипломи, това е невъзможно!

И седнал без да може да каже нищо повече.

Бебето се родило нормално и му дали името Ефремия за слава на светията, който направил своето чудо и върнал живота на детето.

Голямата българска актриса Емилия Радева озвучава сцена във филма, превъплъщавайки се в майка Макария, която е намерила мощите на свети Ефрем Нови на 3 януари 1950 година и разказва за реалните случки след като се е случило това събитие. Поверената й част е една от най-ярките не само заради важния момент с намиране на мощите на великомъченика след 524 години на забвение, а и заради силното гласово присъствие на госпожа Емилия Радева. Тя, от името на старицата Макария, разказва за явяванията на свети Ефрем и за фактите и детайлите, които той е разкрил пред нея за своя живот.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *