Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Тол системата закъсняла, трябвало да се въведе веднъж завинаги

Коментар на Диана Русинова от Института за пътна безопасност и Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

Само седмица до въвеждането на тол системата все още има въпросителни около това кой, за какво и къде трябва да плаща такси. Премиерът Борисов се скара на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ за това, че населени места около София трябва да си набавят винетки за няколко километра до града. Такива отсечки има около всички областни центрове в страната.

„Последните 3-4 месеца се забелязва подобрение на комуникацията с АПИ. Въпросът, на който трябва да си отговорим е дали сме съгласни да плащаме за поддръжката на Северната скоростна тангента. Защо трябва да обвиняваме АПИ, за подновяване на пътната маркировка трябват 50 млн. лева“, каза за „България сутрин“ Диана Русинова от Института за пътна безопасност.

Тя даде пример с Гърция, която е успяла да постигне намаляване на 50% жертвите на пътя чрез въвеждане на системата „бонус малус“ и тол система.

Колко ще струва малките отсечки да бъдат поддържани от общините?! Трябва да се положат повече усилия от правителството относно въпросите на хората. Тол системата трябва да бъде въведена веднъж завинаги“, каза още Русинова.

Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България обясни за Bulgaria ON AIR, че е без значение дали ще плащаме за пътища под формата на винетка или данък, парите идвали от гражданите.

„Tрябва да се намери справедливото решение. Не може жителите на София да поемат издръжката на този толкова натоварен път. Нашата тол система закъсня много… Защо разглеждаме пътя като София-Бистрица, дайте да видим цялата републиканска пътна мрежа“, коментира още той.

Димитров допълни, че на 26 февруари предстои среща с покана към всички страни по темата.

„Има фирми, които казват, че няма да излязат да работят. По-възможно е автобусните превозвачи да не излязат“, посочи събеседникът в студиото.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *