Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

Мега събор обединява българите в Гърция

“Ден за прошки на Орото” ще се извие за втори път тази година в Атина. Фолклорното събитие, което се организира от Сдружение „Феникс“ ще обедини за един ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция на 1 март, неделя, от 10 часа на площад Клатмонос. Традицията ще бъде продължена и  атинският площад ще бъде разтърсен от най-голямото българско хоро, развети български трибагреници и народни носии от всички фолклорни области на родината ни.

Хорото ще бъде поведено от народния певец Николай Славеев и неговия бенд.  Любимецът на публиката ще изпълни едни от най-големите си хитове, както и традиционните „Ако умра ил загина“, „Райна Попгеоргиева“, „Шар планина“, „Ой, шопе, шопе“ и много други.  Самият Николай Славеев кани в свое видеопослание във Фейсбук сънародниците ни да дойдат в неделния ден и да се хванат ръка за ръка: „Елате, за да сме заедно, елате за да си простим, елате, за да почувстваме България за няколкото часа, макар и на 1000 километра от Родината. Очаквам ви!“, призовава Николай Славеев.

Водещ на събитието и тази година ще бъде известният български журналист Ангел Бончев, който миналата година откри и първия Мега събор „Ден за прошки на орото“ в Атина, в подножието на Акропола. Тази година негов партньор в превода на гръцки език ще бъде Христина Узунова.

И тъй като събитието е в навечерието на Националния празник 3 март, организаторите са поканили Руското дружество „Емигрант“ и ансамбл „Калинка“, които ще танцуват и ще пеят на площад Клатмонос.

Останалите участници на обединителния събор ще бъдат Фолклорна танцова формация “Върти оро“, която е  създадена с цел да съхранява и разпространява българската култура, фолклор и традиции,  да представя и популяризира националното ни богатство пред света, чрез българските народни  танци и хора.

Българите живеещи и работещи в Гърция ще продължат традицията с обединението си в деня, в който ние православните християни си вземаме и си даваме прошка – Сирни Заговезни, а целта е именно обединението ни зад граница. Ще бъдат отбелязани националния празник 3 март и християнския празник Сирни Заговезни. Ще се отслужи литургия от 9.00 ч. в българския храм от отец Стефан в присъствието на българските дипломати, диаспора и гости.

В Неделя Сиропусна след светата Божествена Литургия ще стане опрощаване според българския обичай с “Простено-Прости”.  “Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”, казва Иисус Христос.  Затова традицията изисква всеки да поиска прошка от хората около себе си за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили. Това е и целта на този така важен ден за православния християнин.

Поканени на събитието са още посланикът ни Гърция Валентин Порязов, консулите ни, отецът на българския храм в Атина, отец Стефан, останалите представители на български сдружения в Атина, българските училища.

„Ден за прошки на орото“ е освен събор на българите в Гърция, но и начин да се  представи на събратята ни и съседи гърци, които ще присъстват на площад Клатмонос, богатото разнообразие на танцовия ни и певчески фолклор.

Поради големия мащаб на събитието  гръцката полиция ще се погрижи за сигурността на присъстващите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *