Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Аптечна карта показва къде няма достъп до лекарства

Депутатите приеха промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Със законопроекта се предлага създаване на Национална аптечна карта, чрез която ще се определят потребностите на населението от достъп до лекарствени продукти, осигурявани от аптеки, и ще се идентифицират областите, общините и населените места с недостиг от аптеки.

С цел осигуряване на възможности за конкуренция между участниците на пазара изрично се забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти.Според Асоциацията на собствениците на аптеки не е необходимо да се създава национална аптечна карта. „Тази аптечна карта беше предложена като решение за проблема с липсата на аптеки в малките населени места. Този проблем беше артикулиран за пръв път от съсловната организация.
Тази тема е свръхекспонирана и е тема без изход. Не предлага решение“, заяви Николай Костов, председател на УС на Асоциацията на собственици на аптеки.

Липсата на аптеки е следствие от демографския проблем, допълни Николай Костов. „Не е задължително да има аптека, за да има лекарствоснабдяване. Повече от 100 години в Англия лекарства по лекарско предписание се изпращат по пощата“, посочва той, пред БНР.

Край на скъпите лекарствата без рецепта

Според пациентски организации „Заедно с теб“ административно разположение на аптеките с помощта на национална аптечна карта ще затрудни пациентите и свободния им избор на аптека.

„В момента има недостиг в неблагоприятните райони, в малките населени места, планински, полупланински и с тази национална аптечна карта проблемът няма да се реши. Това искане, промяна на закона предполага интереси, които нас не ни касаят, те са бизнес интереси“, коментира Пенка Георгиева, председател на организацията.

Ние очакваме от държавата, от общините заедно да вземат решение и да подпомогнат там, където не може да се открие по финансови причини аптека, да помогнат на хората да могат да се лекуват“, изтъкна Георгиева.

Те не приемат и въвеждане на такса рецепта за пациентите, дори с оправданието, че в други европейски страни това е така. Факт е, че в същите държави лекарствата са безплатни за всички пациенти и там таксата има по-скоро дисциплиниращ ефект.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *