Безглутенова диета – за всеки ли е подходяща?

Споделете лесно и бързо тази публикация

Безглутеновата диета навлезе с бързи темпове в ежедневието ни и все повече хора започват да я спазват. Ако и около вас има такива, които са се решили да спазват този начин на хранене, най-вероятно през главата ви е минала мисълта дали и вие да не се подложите на същото.

Всъщност обаче безглутеновата диета не е за всеки и трябва добре да познаваме тялото си преди да пристъпим към нея. Също така е хубаво да се образоваме за нея и да знаем от какво точно се отказваме и какво можем да включим в менюто си.

„Стриктната безглутенова диета изключва всички храни, съдържащи глутен и такива, които може да са прихванали от съставката при отглеждането“, казва пред „Insider“ диетоложката Мелани Шерман.
Пример за това са овесените ядки. Те сами по себе си не съдържат глутен, но това се променя, когато се отглеждат с други култури. Много от земеделците използват едно и също място за много от своите посеви, включително пшеница, ечемик, ръж и други зърнени храни. Това означава, че овесът може да „попие“ глутен, когато се появи вятър.

Други подобни храни са синьото сирене, чипс, много от салатните сосове, соев сос, царевичен хляб, бонбони, фитнес добавки като протеинов прах, протеинови барчета и някои от фитнес медикаментите.

Експертите съветват много добре да четете етикета преди да вземете нещо, за да се уверите, че в него няма глутен.

Какво трябва да ядете:
„Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни, включително пшеница, ечемик, ръж, лимец и камбут, както и в екстракти от тези зърна като малц и мая“, казва Шерман.

Храните, в които най-често се среща глутен, са хляб, паста, тесто и много от печивата. Това обаче не означава, че всички въглехидратни продукти са забранени в безглутеновата диета. По време на този режим вие може да хапвате царевица, киноа, ориз и елда.

Благодарение на голямата популярност на безглутеновата диета, много от производителите вече започнаха да произвеждат продукти, които не съдържат глутен. Те са обозначени със специални стикери. За да получат подобно определение обаче тези храни трябва да покрият три определени критерия:

> Да съдържат по-малко от 20 части на милион глутен.

> Не съдържа нито един вид или комбинация от ечемик, ръж и пшеница.

> Не съдържа съставка, получена от ечемик, ръж или пшеница.

Безглутеновата диета помага срещу целиакията
Безглутеновата диета е представена на света от германския педиатър Вилем-Карел Дике през 40-те години на миналия век. Първоначалната му идея е да бъде предписвана на хора, които страдат от болестта целиакия. Това е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система напада клетките в тялото.

Според експерти, това състояние се причинява от глутен и затова на хората, които страдат от него, се препоръчва да заложат на продукти, които не съдържат тази съставка.

Безглутеновата диета не е за всеки
Според Шерман, безглутеновата диета не трябва да се използва като метод за отслабване. Тя добавя, че хората, които преминават на този режим заради болестта целиакия, могат дори да напълнеят, тъй като хранителната им система се лекува и започва да абсорбира правилно хранителните вещества.

Експерти смятат, че безглутеновата диета няма да се отрази на хора, които са здрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *