Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Първи случаи на коронавирус в България

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ. Става въпрос за 27-годишен пациент от Плевен и 75-годишна пациентка от Габрово. Ще се изследват и хора, които през последните дни са имали контакт с тях.

Тази нощ материалите на двамата заразени ще бъдат доставени в Националната референтна лаборатория за повторен анализ.

Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни, допълни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев.

По думите на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, не става въпрос за хора, които са пътували в рискови страни. Отделенията, където са били двамата пациенти, са поставени под карантина. Болните са изолирани.Районните здравни инспекции взимат своите мерки . МВР трябва да установят установяване на контактните лица и на всички, контактували с лицата, да бъдат изследвани, да им бъдат взети проби.

От два дена се прави широко изследване в страната. Всички болни, които имат инфекция на белия дроб или други съмнения, техни материали са изпратени в националната референтна лаборатория. Днес се е оказало, че пробите на двама пациенти от Плевен и Габрово са положителни са тествани с референтните тестове от СЗО. Всички тестове, при потушителен резултат, се тестуват и с други тестове, които се използват в Европа.

Тестовете на мъж от Плевен и жена от Габрово са се оказали положителни с теста, препоръчан от СЗО, положителен с тест, британско производство и отрицателен в трети тест – испанско производство. Препоръчва се да се направят втори тестове и да се вземат материали от контактни на тях лица.

При доставяне на пробите през нощта, сутринта ще стане ясно дали става въпрос за коронавирус при пациентите и дали се доказва РНК на коронавируси при контактите на тях хора.

Двамата пациенти са от повече от няколко дни в отделенията на болницата и ще бъдат изследвани материали от хората, които са били в контакт с тях през тези дни. Състоянието на двамата пациенти вече е добро.

Профилът и на двамата с положителни проби не отговаря на очаквания профил на хора, които трябва да са положителни за този вирус. Те не са пътували никъде, нямат особени контакти на хора, които идват заразени страни, и не отговарят на критериите. Това, заедно с колебливия резултат два положителни – един отрицателен, кара здравните власти да не могат да кажат 100%, че става въпрос за коронавирус у нас.

С оглед взимане на необходимите мерки максимално бързо и ограничаване на заразата е решено да се действа сега. Започна издирването на техните контактни.

Поставени са под карантина двете отделения, в които са лежали болните. Те няма да приемат и изписват болни до получаване на необходимите резултати.

В тези дни в много случаи се е налагала намесата на МВР, както и в този случай. Министърът обясни, че в ход са координирани действия между органите на МВР, регионалните дирекции, регионалните здравни инспекции, кметовете на населените места и областните управители.

Към момента всички действия се предприемат по посока на обезпечаване на местата и локализиране на болничните заведения, оказване на съдействие на РЗИ за установяване на лицата, контактували с пациентите, така че да бъдат взети проби и да бъдат изследвани.

Все още не може да се каже категорично, че става въпрос за наличие на коронавирус.

Мерките ще дадат възможност за евентуалното предотвратяване на заболяването, ако то се потвърди.

Хората с подозрения за коронавирус у нас са от Плевен и от Габрово. Мъж на 27 години и жена на 75 години. Контактните лица на всеки от тях са били по не повече от 17 души, което според щаба няма да затрудни мерките за сигурност.

Всички правила, които важат за обикновени грип, важат и тук. Засилена хигиена, избягване на масови събития. Няма да има специални, извънредни мерки в Плевен и Габрово.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *