Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Европа затваря външните си граници за месец

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи блокът да затвори границите си за несъществени пътувания, тъй като Европа се бори с разпространението на коронавирусната болест.

„Колкото по-малко пътуват, толкова повече можем да съдържаме вируса. Затова … предлагам на държавните и правителствените ръководители да въведат временно ограничение на несъщественото пътуване до Европейския съюз“, каза тя.

Предложеното действие – очаквано да бъде обявено по-късно в понеделник – ще обхване всички несъществени посещения от трети страни, с изключения, включително за граждани на Шенгенското пространство, заявиха хора, запознати с въпроса.
Длъжностните лица на ЕС все още финализират решението, което идва след рязко покачване на случаите на зараза в Европа, предизвикало вълна от едностранни решения на държавите членки, но не запечата границите им. Планът на Европейската комисия все още ще трябва да бъде подписан от националните лидери, докато служителите подчертаха, че подробностите остават в процес на обсъждане и могат да се променят преди обявяването.

Забраната е насочена към несъществено пътуване до Шенгенското пространство, за да се ограничи разпространението на коронавируса в цяла Европа, заявиха служители. Страните от Шенген включват 22 членове на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн. Петте държави от ЕС, които не са в Шенген – Ирландия, Кипър, Хърватия, Румъния и България, могат да бъдат поканени да прилагат ограниченията, заявиха служители.
Положението с Великобритания – която е в преходен период след развода с ЕС през януари – не беше ясно веднага.

Изключенията от забраната, която се обсъжда, включват граждани на ЕС, жители и членове на техните семейства, както и работници в ключови сектори като здравеопазване и транспорт, заявиха служители.

Дипломати заявиха, че мярката е обсъдена по телефона тази сутрин между френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел и ръководителите на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

По време на разговора Макрон атакува националните действия за затваряне на границите и призова за европейски отговор.

Брюксел е готов да обяви плана след видеоконференция на лидерите на Г7 този следобед

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *