Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика Последни новини Свят

СЗО: Не можете просто да поставите под ключ обществата си

Трябва да бъдат взети повече мерки за опазване на общественото здраве, за да се предотврати ново разпространение на заболяването по-късно, предупреди водещият експерт на Световната здравна организация (СЗО) по извънредните ситуации Майк Райън, цитиран от Ройтерс. Страните не могат просто да поставят под ключ обществата си, за да победят коронавируса, допълни той.

Това, върху което наистина трябва да концентрираме вниманието си, е да открием болните, тези които са носители на вируса, да ги изолираме, да открием контактните им лица и да изолираме и тях, каза Райън в интервю за Би Би Си. По думите му опасността е, ако сега не бъдат наложени строги мерки за опазване на общественото здраве, когато ограниченията върху придвижването и социалните контакти бъдат вдигнати, болестта отново да набере сила.

Голяма част от Европа и САЩ последваха примера на Китай и други азиатски страни и въведоха драконовски ограничения в борбата с разпространението на COVID-19.
На повечето служители бе препоръчано да работят от вкъщи, а училища, барове и ресторанти бяха затворени.

Според Райън примера на Китай, Сингапур и Южна Корея, които съчетаха ограниченията със строги мерки за подлагане на тест за коронавирус на всеки предполагаем преносител, са модел, който Европа би могла да следва. След като веднъж спрем предаването, трябва да тръгнем след самия вирус. Трябва да се борим с вируса, допълни експертът. По думите му в момента се разработват няколко ваксини, но изпитания са започнали само в САЩ. Според него ще мине поне година, докато бъде сигурно, че ваксините са безопасни.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *