Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Общество Последни новини

Младен Маринов увери, че МВР не получава безконтролен достъп до телефони и интернет

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли твърденията, че полицията получава безконтролен достъп до телефони и интернет връзки с дадените й нови правомощия в Закона за извънредното положение. В предаването „Референдум“ на БНТ той увери, че текстовете засягат достъпа до трафични данни само в случаите на отказана или нарушена карантина.

„Да внеса малко яснота – няма такава опасност категорично, законът за СРС е изключително строг. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят единствено и само до локализиране на клетката, с която телефона прави връзка. И това се прилага в случаите, в които гражданинът отклонява карантина или се отклонява от нея, естествено, става по процедурата, която минава през съдия. Няма опасност да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното придвижване. Това се отнася към лица, които с безотговорното си поведение застрашават останалите“, уточни министърът по повод първоначалните твърдения, че това ще се прави без съдебен контрол.

Маринов уточни, че има образувани над 130 досъдебни производства срещу лица, които нарушават наложената изолацията.

„И пак искам да използвам екрана, да предупредя тези, които нарушават – наказанието не е малко – до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди лева глоба. Но не това най-важното, с тези действия те застрашават в много сериозна степен обществото. Дори в моята дълга полицейска практика рядко ми се е случвало да ми се обаждат и да ми казват: „Комшията ми прави еди какво си“. Докато сега се обаждат и казват: „Завърна се от Италия и не спазва карантината“, добави той.

Досега телефонните оператори бяха длъжни да пазят трафичните данни за клиентите си за 6 месеца, но ги предоставяха само в случай на престъпление или такъв, който застрашава националната сигурност.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *