20.07.2024

Проф. Олег Асенов: При извънредното положение временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по т.нар. „зелени коридори“

11 лв. струва на АПИ дезинфекцията на един ТИР

Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват, за да може да се движат по т.нар. „зелени коридори“, въведени от Европейската комисия за ограничение  разпространението на COVID-19. Това каза проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в предаването „Седмицата“ на “Дарик радио”.

АПИ има ангажимент да установи плавна пропускателна способност по маршрутите, част от европейската транспортна мрежа – от ГКПП „Калотина“ до ГКПП „Капитан Андреево“, от ГКПП „Видин – Дунав мост“ до ГКПП „Кулата“, от ГКПП „Русе – Дунав мост“ до ГКПП „Капитан Андреево“ и за коридора до пристанище „Бургас“. Като част от мерките за осигуряване на подходящи условия за превозвачите е обособяването на паркинг край Узунджово близо до ГКПП „Капитан Андреево“. Агенцията отговаря за инфраструктурата му, поддържането и дезинфекцията му. Проф. Асенов посочи и цената за част от дейностите  – дезинфекцията на един ТИР струва 11 лв., а за един квадратен метър – 1,18 лв. Допълнително, на вътрешните граници на ЕС са отворени т.нар. „бързи зелени ленти“, като целта е камионите да преминават през тях за 15 минути. Оттам ще бъдат пропускани както медицински,така и служебен персонал, който е свързан с транспортна дейност, например микробуси с шофьори, които трябва да поемат курсове. За специфичните превози с бързоразвалящи се стоки е осигурен и конвой, каза проф. Асенов.

Той припомни още, че към 27 март електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, работи в пълната си функционалност като са достъпни и трите метода за таксуване – маршрутна карта, бордово устройство или GPS тракер. От 1 март, когато тол системата беше въведена в търговска експлоатация, досега са купени над 363 000 маршрутни карти, като средно 10 000 пътувания дневно се таксуват по този метод. Близо 30 000 камиона и автобуса са оборудвани с бордови устройства или GPS тракери. Това са почти всички превозни средства, част от най-интензивния тежкотоварен трафик, показват анализите на Националното тол управление. Предварителните заявки са за още около 60 000 камиона и автобуса, които ще започнат в най-скоро време да използват монтираните GPS тракери за отчитане на тол.

Проф. Асенов подчерта,че в диалог с превозвачите е отчетено, че е нужно допълнително време в условията на извънредно положение, за да приключи дооборудването на превозните средства. Сключването на договорите с Националните доставчици на услуги, изисква време и комуникация, част от процедурата е например верификацията на данните за превозното средство, конфигурирането на бордовото устройство, изпращането му куриер и др. Затова, отчитайки затрудненията, които браншът изпитва, до края на извънредното положение – 13 април, се удължава времето за оборудване на тежкотоварните превозни средства. В същото време не отпада необходимостта за ползването на платените участъци да се заплаща такса, уточни проф. Асенов, като посочи, че ограниченията за движение между областните центрове в рамките на извънредното положение, не влияят на тежкия трафик.

На въпрос дали е възможно и необходимо да се удължи валидността на годишните е-винетки за леките автомобили, засегнати от забраните за пътуване, проф. Асенов посочи, че при взимането на решението трябва да надделее здравият разум. Данните на Националното тол управление показват, че половината от купените е-винетки са с валидност за една година.

Цената на административната тежест при евентуалната промяна на срока на годишните е-винетки би била в пъти по-голяма от тази за потребителите, които плащат по 26 ст. на ден или около 8 лв. на месец за пътни такси.

Шофьорите, които предпочитат годишни винетки, са две големи групи – тези, които са свързани с т. нар. механична трудова миграция, т.е. пътуват, за да ходят на работа и не са засегнати от ограниченията на извънредното положение. И тези, които се придвижват от малки населени места към областните центрове, за да купуват лекарства и храни, и те също могат да пътуват и сега. Ограничено е единствено правото да се пътува с цел туризъм, което е инцидентно, каза проф. Асенов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *