Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество

Тестват всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Днес всички народни представители ще бъдат тествани за Covid-19, след като снощи стана ясно, че депутатът Хасан Адемов от ДПС е с положителна проба за коронавирус.

На извънреден брифинг малко преди полунощ председателят на народното събрание Цвета Караянчева обяви, че оповестява името на д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и председател на социалната парламентарна комисия с негово съгласие, като изрично подчерта, че няма да дава информация за здравословното му състояние. Ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 посочи, че днес той постъпва в болница.

Провежда се извънреден председателски съвет, на който се обсъжда ситуацията.

Вече има създадена организация и още днес ще бъдат тествани депутатите: „В две болнични заведения от сутринта ще се правят тестове, за да може да се установи какво е здравословното им състояние“, уточни Караянчева.

В четвъртък ще бъдат направени тестове за Covid-19 и на членове на администрацията, които са били в контакт с Хасан Адемов.

Председателят на народното събрание Цвета Караянчева обясни още, че след като станат ясни резултатите от тестовете ще се решава кога актуализацията на бюджета ще бъде гласувана:

„От тук нататък ще работим според ситуацията“, отбеляза тя. Няма да се проведе и насроченото за днес заседание на комисията по енергетика.

На днешния брифинг на Националния щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски допълни:

„Групата, която ще се изследва, ще се подаде от госпожа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

Разпределени са в две болници и за два дни ще се извърши (тестването). Каквото ни се подаде, това ще изследваме.

Епидемиолозите ще направят проучване депутатът (Хасан Адемов) какви са най-близките му контакти и ако има от тях и журналисти“, ще бъдат тествани.

По отношение на мерките, които са взети в сградата на Народното събрание проф. Мутафчийски обясни:

„Има процедура, която се спазва – прави се дезинфекция на самите сгради и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани….

Народното събрание от миналия петък не работи, така че не става въпрос за това, че въпросния депутат е бил току-що на работа там и са подложени на риск тези, които дават пресконференция и съответно тези, които работят в сградата“.

Не е необходимо целия парламент да бъде поставен под карантина, подчерта ръководителят на Щаба:

„Депутатите ще бъдат днес тестувани, след което се установяват лицата в най близък контакт. Става въпрос за лице, което е било за последен път на работа последния петък. След което, ако дадат отрицателни резултати, ще продължат да работят….

Ако са отрицателни, те ще продължат работа ние не може да закрием държавата по този принцип“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *