Ръст на сигналите за изоставени домашни животни през последните седмици

Споделете лесно и бързо тази публикация

Ръст на сигналите за изоставени домашни животни се наблюдава през последните седмици. Има ли пряка връзка между това явление и кризата с COVID-19, възможно ли е домашните любимци да пренесат заразата? Гост по темата в БТВ „Тази сутрин” беше д-р Марина Иванова, директор на организацията „Четири лапи”.

Няма никакви доказателства, че този коронавирус се разпространява от домашните любимци. Това заяви и проф. Кантарджиев, каза д-р Иванова, която отбеляза, че хората не се допитват до ветеринари как да процедират с животните и дали те са заплаха за тяхното здраве, а четат публикации в интернет.

Засега СЗО и Световната организация за здравеопазване на животните нямат данни, че домашните животни са опасни за човека, могат да станат приносители и да предават вируса на хора, съобщи д-р Иванова.

Кучетата са напълно оневинени, това показват и изследванията при предишната епидемия с вирус от същото семейство – ТОРС. При изследване за този вирус при котките се получава леко заразяване при много голяма негова концентрация. През 20003-2004 г. беше това заболяване, тогава е имало няколко случая, когато е постигнато възможно заразяване на котки. Но досега няма случай с този коронавирус животно да зарази човек, обясни д-р Иванова. По-висок ръст на изхвърлени домашни любимци се наблюдава във Варна, разкри директорът на „Четири лапи”.

Коронавирусите са много разпространени в природата, при различните животни има различни коронавируси, но това не е оправдание да изхвърлиш домашния си любимец., заяви Иванова и отбеляза, че това е нехуманен акт и следва да бъде санкционирано.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *