Започва масово тестване на населението в Банско

Споделете лесно и бързо тази публикация

На Цветница в Банско започва обещаното в началото на седмицата от премиера Бойко Борисов масово тестване на населението. Изследването трябва да установи  дали има изграден  колективен имунитет срещу коронавируса, след като градът беше поставен под 14-дневна пълна карантина. Ще бъдат изследвани  два пъти повече жители в курорта, а още 2000 бързи теста са осигурени  от дарител.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени и cима готовност  изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев.

По указанията на Районната здравна инспекция са изготвени списъци с  хората, които  са обхванати в  мащабното тестване.  Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорността към  спазването на ограничителните мерки по време на празника. В  колективните групи за тестване са лекарите, екипите на спешна помощ,  работещите на първа линия от общинската администрация, хотелите, заведенията, планинските спасители, учителите:

Ще има възможност да бъдат тествани и хора от другите населени места в общината. Освен  предоставените от националния оперативен щаб, 2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *