Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини Свят

Тръмп спря финансирането на СЗО

Вноските на САЩ в Световната здравна организация (СЗО) спират. Това обяви американският президент Доналд Тръмп, след като обвини организацията, че е „прикривала“ данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията, съобщиха световните агенции.

Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса„, заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

„Светът получи много фалшиви информации от СЗО относно заразяването и смъртността“ от коронавируса, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

„Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали“, добави той.

По думите на Тръмп, едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай. „За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятно количество животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат“, заяви президентът.

Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек. „Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведохме забрана на влизането“, отбеляза Тръмп.

„Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече“, каза американският президент. Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира решението на Тръмо, като заяви, че сега не е времето да се съкращават ресурсите за Световната здравна организация.

„Сега е време за единство, международната общност трябва да работи заедно, в солидарност, за да спре вируса и трагичните му последици“, добави шефът на ООН.

„Моето убеждение е, че СЗО трябва да бъде подкрепяна, защото тя е от съществено значение за усилите на света да спечели войната срещу вируса“, посочи още Гутериш.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *