Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

Близо 200 досъдебни производства за неточни декларации на КПП-тата

„Предстоят няколко поредни почивни дни и искам да напомня, че все още са сила ограниченията, въведени от здравния министър, за влизане и излизане в областните градове – основанията в неговата заповед са полагане на труд в населеното място, здравословни причини, завръщане на настоящ или постоянен адрес, необходимост от полагане на грижи за близък, необходимост от снабдяване със стоки“, заяви днес на брифинг в МС комисар Веселин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“, ГДНП.

Той припомни още, че за София ограниченията са по-строги и за града се допускат само автомобили, които отиват или се връщат от работа, като има и изключения.

„За осъществяване на контрола имаме обособени над 200 КПП-та в София и областните градове, като до момента са извършени над 55 000 проверки на декларациите, които гражданите предоставят. Малко над 3400 са декларациите, в които се установява несъответствие – гражданите са посочили, че отиват на работа, но нямат регистриран трудов договор. 466 дори са регистрирани като безработни. Образувани са над 1300 досъдебни производства до момента, 1287 са за неспазване на наложените противоепидемични мерки“, отбеляза още комисар Младенов.

Около 200 досъдебни производства са за декларирани неверни данни в декларациите. 19 262 акта съставени до момента, от които 14 628 са за неносене на маски.

„По отношение на контрола в парковете в първите дни нямаше нарушения, но вече се забелязва едно отпускане и до момента установяваме, че част от гражданите не носят маски“, каза Младенов.

На свой ред комисар Звезделин Колев, началник на отдел „Пътна полиция“, заяви, че във връзка с предстоящите празници служителите на „Пътна полиция“ ще бъдат ангажирани и с проверки на КПП-тата в София и в областните градове.

Допълнителни екипи ще контролират над водачите на МПС, ще бъде засилен контролът с технически средства за спазване на ограниченията за скоростта.

От днес до 13 май ще бъде засилен и контролът над водачите на дву- и триколесни превозни средства – операция на територията на цялата страна.

„Пътна полиция“ призовава гражданите да ограничат пътуванията си с цел спазване на мерките, въведени от министерството на здравеопазването, подчерта комисар Колев.

На ден през КПП-тата в София влизат около 30 000 автомобила, така че усилията ни ще бъдат насочени към пропускането на хората, които имат съответните права, отбеляза комисар Любомир Костадинов, зам.-началник на отдел „Пътна полиция“, СДВР.

Той предупреди, че по празниците ще има допълнителни екипи, които ще проверяват за алкохол и наркотични вещества.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *