Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини Свят

Борис Джонсън: Минахме пика на епидемията от COVID-19

Обединеното кралство, втората най-засегната от новия коронавирус страна в Европа с вече 26 711 починали, е преминала пика на епидемията, предадоха световните агенции. Това заяви британският премиер Борис Джонсън на първата си пресконференция, след като се възстанови от COVID-19 и след като годеницата му роди син, допълва Ройтерс.

„Мога да потвърдя днес за първи път, че ние сме минали пика на тази болест. Ние преминахме пика и сега сме по нанадолнището и имаме толкова много причини да храним дълготрайна надежда“, каза той.

Той поясни, че сега е важно да не се изгуби контрол върху ситуацията. Джонсън заяви, че в следващата седмица и в идните седмици управляващите ще кажат как и кога ще деблокират различни части на икономиката и ще представят пътна карта за вариантите в тази насока, предаде Ройтерс.

Точните дати на всяка промяна ще бъдат въз основа на препоръки на учените и на данните за епидемията.

Джонсън предупреди, че е от жизненоважно значение да се допусне втора вълна от зараза в страната.

Същевременно обаче допитване на Ипсос Мори показва, че около две трети от британците смятат, че правителството е било прекалено бавно във въвеждането на мерките за стриктна социална изолация, за да се намали разпространението на новия коронавирус, предаде ДПА.

В допитването са участвали 1000 души. 66 процента от тях са преценили като прекалено закъснели действията на правителството. Преди две седмици подобно мнение изразиха 57 процента от анкетираните.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *