Йотова: Правителството да преосмисли строгостта на мерките

Споделете лесно и бързо тази публикация

“Точно преди месец от президентството отправиха призив, правителството да преосмисли строгостта на мерките и социалната изолация и час по-скоро да даде отговор. Дали вече има отговор”, коментира в предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова.

Във връзка с отменените ежесутрешни брифинги на Националния оперативен щаб и представянето на информацията в друг формат вицепрезидентът коментира: „Това, което чух сутринта, беше доста нескопосан пиар. Видите ли, имало вече повече негативни послания от страна на щаба, отколкото позитивни. Това е много силно и това е, между другото много недостойна и нечестна оценка за щаба, защото той си свърши работата, особено в първата седмица, когато действително неговото обявяване и брифингите имаха една цел и тя беше изпълнена, да не се паникьосват хората. В тези първи 10 дни той действително си свърши работата, за която беше създаден”.

„Когато казваме, че в момента имаме една обявена война от непознат враг, една война предполага стратегия и тактика. Ние в момента нямаме нито стратегия, нито тактика. И аз много бих искала следващите дни да видя един друг щаб, който ще каже, как е излезем от тази тежка социално-икономическа криза”.

На въпрос, че вместо да се критикува, да се казва, че няма стратегия, каква е визията на президентството за излизане от кризата, вицепрезидентът Илияна Йотова отговори: „Въпросът Ви е много неправилен, неточен и неверен. Защото от самото начало президентът предложи няколко неща, които в крайна сметка така или иначе бяха изпълнени. Да, разбира се, той своевременно беше получил своята критика, упреците, квалификациите, доста нелицеприятни и доста недостойни, в интерес на истината. Но така или иначе, след това ставаше това, което той вече беше предначертал.

Последната критика към президента от обръщението му преди няколко дни, за това, че ние трябва да знаем, какви харчове се вършат в държавата, кой ги върши, от чие име ги върши, как се купуват всички тези консумативи, кой плаща за тях? Задаваме ли си въпроса, дали болниците си купуват тези консумативи, извън даренията, кой ще плаща един ден за тях, кой издава тези фактури? Всъщност това, което каза президентът беше въпрос, той го изрече на глас, това, което се питаме всички ние, като български граждани.

Защото утре ние ще трябва да плащаме за тези неща, от нашите данъци. И никой няма да има нищо против това да става, важното е да има прозрачност. Често употребяваме другото клише, че не трябва да има пир по време на чума.

Това, което каза президентът е, че не трябва да има кражби по време на чума”. „Ние продължаваме да нямаме дискусия, но и дебат в нашето собствено общество както за икономическите мерки, така и какво трябва да се прави с борбата с безработицата. Нямаме дори в настоящия момент дискусия между институцията, как трябва да излезем от тази изолация”, каза още Илияна Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *