Йогата може да помогне на хората, страдащи от мигрена, да не получават пристъпи често, те да не траят дълго и да не са силно болезнени, съобщава Medical Express.

Резултатите от проучването на индийски специалисти са публикувани в медицинското издание на Американската академия по неврология.

 

Мигрената е едно от най-често срещаните състояния на главоболие, но едва половината от хората, които вземат лекарства изпитват облекчение„, казва авторът на проучването Рохит Бхатия от индийския институт по медицински науки в Делхи и член на Американската академия по неврология. „Добрата новина е, че практикуването на прости и достъпни занимания като йога може да помогне много повече от самостоятелната лекарствена терапия. Единственото, от което се нуждаете, е постелка за йога„, казва Бхатия.

В изследването са участвали 114 души на възраст между 18 и 50 години, които са имали пристъпи на мигрена. Участниците имали от 4 до 40 главоболия месечно и били разделени на две групи – едните приемали само лекарства, а другите практикували и йога, освен че приемали лекарства.

Участниците в групата за йога преминавали едночасова практика, включваща дихателни и отпускащи упражнения и пози. Те работели с инструктор три дни седмично в продължение на месец, пише БТА. След това продължили да практикуват по домовете си пет дни седмично в следващите два месеца.

Проучването показало подобрения и в двете групи, но по-добре се чувствали участниците в групата с йога практиката по всички показатели, включително честота на главоболията, интензивност на болката, нужда от лекарство и влияние на мигрената върху живота им.

Участниците в групата с йога практики започнали средно с 9,1 главоболия месечно и приключили средно с 4,7 главоболия месечно. В другата група участниците в началото на експеримента имали средно по 7,7 главоболия месечно и приключили средно със 6,8 главоболия на месец.

Йога групата приключила 3-месечното изпитание с намаление от 47 на сто на взетите лекарства, докато в другата група използването на лекарства след третия месец намаляло с 12 на сто.