Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри, че взема превантивно лекарството срещу малария хидроксихлорохин, за чийто предимства говореше, независимо от предупрежденията на медицински специалисти за негови странични ефекти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. „Приемам го от седмица и половина. По една таблетка дневно“, каза Тръмп пред журналисти.

Президентът обяви, че има „нулеви симптоми“ от хидроксихлорохина. Тръмп каза, че лекарството не му е било препоръчано от лекаря му, но той по своя инициатива е поискал да му го изпише лекар от Белия дом. „Започнах да го приемам, защото мисля, че е добро лекарство“, каза Тръмп. „Чувал съм много добри неща за него“. Той добави, че няма какво да губи и че се подлага на тестове на всеки няколко дни и всеки път те са отрицателни. „Има много голям шанс това лекарство да окаже положително влияние“, заключи той.

Американският държавен глава каза още, че приема и хранителна добавка от цинк.

Тръмп коментира и финансовия принос на САЩ за Световната здравна организация (СЗО). Пред репортери в Белия дом той потвърди, че е смятал да намали вноската на Вашингтон до 40 милиона долара, но отбеляза, че „някои считат, че и това е твърде много“, като се има предвид как агенцията се справя с пандемията от коронавирус.

„Те (СЗО) свършиха много жалка работа“, като организацията е „марионетка на Китай“, обясни американският президент.

На въпрос на репортер защо не е направил обръщение на видеконферентната годишна среща на СЗО, той отговори:

„Избрах да не давам изявления. Ще направя изявление в близко бъдеще, но … мисля, че те свършиха много жалка работа в последно време“.

Преди избухването на пандемията COVID-19 САЩ бяха най-големият финансов дарител на СЗО, преди да преустановят вноските в очакване на преглед на управлението на агенцията по време на настоящата световна здравна криза.

Писмото на лекаря от Белия дом Шон Конли до прессекретаря на Белия дом Кейли Макенъни за президента Доналд Тръмп, който приема хидроксихлорохин
Снимка: БТА/АП

Писмото на лекаря от Белия дом Шон Конли до прессекретаря на Белия дом Кейли Макенъни за президента Доналд Тръмп, който приема хидроксихлорохин

Броят на заразените от новия коронавирус в САЩ надхвърли 1,5 милиона, а жертвите са над 90 хиляди души, съобщи вчера университетът „Джонс Хопкинс“, който следи данните въз основа на сводки на федералните и на местните власти.

Понастоящем в САЩ с коронавирус са диагностицирани 1 500 753 души, а починалите са 90 312. Миналия понеделник беше прехвърлен прагът от 80 000 смъртни случаи, а вчера – този от 90 хиляди.

Въпреки това, в САЩ на милион население има по-малко починали в сравнение с Белгия, Испания, Великобритания, Италия, Франция и Швеция, според сайта „Уърлдомитър“ (Worldometer).

В щата Ню Йорк са около една трета от смъртните случаи в САЩ – над 28 300, според „Джонс Хопкинс“. Властите съобщават само за 22 700 починали, но те не включват смърт, „вероятно свързана“ с коронавируса, каквито са няколко хиляди случаи.

Очаква се до 6 юни в САЩ да има около 112 000 смъртни случаи, според усреднени данни от 20 епидемологични модели, изготвени от университетски изследователи в Масачузетс.

В страната са направели около 11,5 милиона тестове, според университета „Джонс Хопкинс“, а за около 272 000 души се казва, че са излекувани.

В някои квартали на град Ню Йорк смъртността от коронавируса е до 15 пъти по-висока, сочат данни на градския департамент по здравеопазване, цитирани от Ройтерс.

Най-висока е смъртността в бедния район на Бруклин Старет сити.

В заможния район Грамърси парк в Манхатън, където живеят главно бели, смъртността е 31 на 100 000 жители, сочат данните.