Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Любопитно Общество

Избрани са 15-те победители от конкурса на „Умници гладници“

Съвместната инициатива на Лидл България и Асоциация „Родители“ под надслов „Умници гладници“ избра 15-те най – забавни и полезни уроци, които предстои да бъдат включени в специален сборник, в помощ на учители и родители. Конкурсът предизвика силния интерес на учителите и техните класове, които влязоха в оспорвана надпревара за място в челната 15-ца. От изработване на седмични менюта, плакати и табла до посещение на професионални шеф готвачи в класните стаи са само малка част от идеите, които представиха участниците по време на кандидатстването.

 

В конкурса се включиха над 250 начални учители от 100 училища в София, Пловдив и Варна. Експертното жури, в лицето на представители на Асоциация „Родители“ и проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ имаше предизвикателната задача да оцени кандидатурите на база критерии като коректно представяне на информацията за здравословното хранене, иновативен педагогически подход и включване на родителите като активна страна в процеса.

 

„Да изберем 15-те най-добри методически разработки беше предизвикателен процес. Всички разработки бяха представени с много мисъл и си личеше желанието и старанието на всеки един учител. Разбира се, за нас като съорганизатор и жури беше от изключително значение да видим как децата са били въвлечени пълноценно в темата за здравословното и балансирано хранене и как са възприели активностите в проведения час“, коментира Яна Алексиева, председател на Асоциация „Родители“.

 

„Голямо разнообразие от дейности, провокиращи детското внимание и любопитство, открихме в уроците. Информацията е превърната в опит и преживяване, които водят до качествено разбиране и знание. Ето как посланието „Апетитът идва със знанието“ се изпълни с реално съдържание“, сподели проф. Людмила Иванова, преподавател в Медицински факултет на СУ, автор на специален материал, с насоки по темата в рамките на инициативата и част от експертното журито.

 

Избраните 15 урока ще бъдат включени в специален сборник, съдържащ най-добрите 15 методически разработки, в помощ на учители и родители. Той ще бъде издаден в началото на новата учебна година.

 

Във финалната селекция попадат уроците на столичните преподаватели Стела Иванова – 30 СУ „Братя Миладинови“, Дарина Йовчева, Вяра Якимова и Виктория Русева-Мушанова – 112 ОУ „Стоян Заимов“, Оксана Балтажи – 7 СУ „Свети Седмочисленици, Доника Борисова – 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов“ и Велина Колева – 128 СУ „Алберт Айнщайн“.

Отличените педагози от Варна са съответно: Елизабет Влаева – ОУ „Добри Чинтулов“, Бистра Димитрова – ОУ „Захари Стоянов“, Олга Великова – ОУ „Панайот Волов“, Върбинка Любчева и Берна-Виждан Мехмедова – ОУ „Христо Ботев“ и Мими Димитрова – ЧСУ „Мечтатели“.

Пловдивските финалисти пък са Нина Иванова – ОУ „Райна Княгиня“, Дора Балджийска – ОУ „Яне Сандански“ и екипът на Калина Даскалова, Антония Ангелова, Йорданка Начева – ОУ „Васил Петлешков“.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *