Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Изборът на редактора Най-четени

„Карай направо“ с Хасан Адемов

Председателят на комисията за социална политика в Народното събрание Хасан Адемов сяда зад волана на „Карай направо“ тази събота по NOVA. Депутатът, който се зарази с COVID-19 и пребори вируса, разказва пред Диана Найденова за преживяното. В разговора с нея той споделя, че не е имал уговорка с Цвета Караянчева да бъде съобщено името му на извънредния среднощен брифинг, който тя даде по повод първата положителна проба за коронавирус в парламента.

Д-р Адемов коментира, че подкрепя мерките, предприети от правителството за намаляване на последствията в социално-икономическата сфера след пандемията. Той е категорично против така нареченото раздаване на пари „на калпак“, защото по думите му целевото подпомагане на най-засегнатите сектори в икономиката и групи от населението ще е далеч по-ефективно от еднократна безвъзмездна помощ.

В разговора с Диана Найденова става ясно, че депутатът и партията ДПС, която той представлява, намират за необходимо да настъпи промяна в данъчната политика на страната ни. Макар диференцираната ставка от 9% ДДС да беше критикувана от икономисти и самия финансов министър, председателят на социалната комисия подкрепя секторния подход за подпомагане на най-потърпевшите в кризата. Той е категоричен още, че мярката 60/40 работи, а социалната ни система има достатъчно средства, за да посрещне необходимостта от плащания и компенсации за безработни и самоосигуряващи се лица.

Хасан Адемов намира за добра новина тенденцията на намаляване на заразените за сметка на увеличаващия се брой излекувани у нас и фактът, че освен от фискалния резерв и одобрения от Народното събрание заем от 10 милиарда лева, страната ни ще може да се възползва и от подкрепа от Европейския съюз на стойност 15 милиарда евро.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *